Nakon višemesečnih finansijskih i zakonskih problema, vodeća kanadska kripto berza QuadrigaCX je podnela zahtev za zaštitu poverilaca, navodi se u zvaničnom saopštenju 31. januara.

Prema saopštenju na sajtu berze, kompanija je danas podnela zahtev za zaštitu poverilaca Vrhovnom sudu u Novoj Škotskoj, u skladu sa Zakonom o kompanijskom poveriocu (CCAA). Prema PwC Kanadi “CCAA predstavlja priliku za kompaniju da izbegne bankrot i da dozvoli poveriocima da dobiju neki oblik plaćanja za iznose koje im duguje kompanija.”

Zahtev će navodno pružiti QuadrigaCX-u “priliku da se pozabavi značajnim finansijskim pitanjima koja su uticala na našu sposobnost da opslužujemo naše klijente”. Kompanija tvrdi da su pokušaji da se “lociraju i osiguraju značajne zalihe kriptovaluta u oflajn novčanicima” bili neuspešni. Kao takvi, oni nisu bili u stanju da zadovolje stanje na računu klijenata.

U oktobru 2018. godine, berza je osporila sumu od 19,6 miliona dolara sa kanadskom Imperijalnom bankom za trgovinu (CIBC). Prema kanadskim dnevnim novinama Globe i Mail, QuadrigaCX je iskusio poteškoće pri pristupanju 16,3 miliona dolara svojih fondova od januara, kada je CIBC zamrznuo pet računa koji pripadaju Hoze Rejesu, vlasniku berze kao i njegovom procesoru plaćanja, Costodian Inc.

CIBC je kasnije zatražio da Vrhovni sud u Ontariju uskrati sredstva i utvrdi da li oni pripadaju Costodian-u, berzi, ili korisnicima koji su položili sredstva. Sud je presudio u korist banke, navodeći da vlasnik fondova nije jasno utvrđen. CIBC je tada bio dužan da sredstva preda računovođi Višeg suda kako bi identifikovao vlasnika.

Dalja komplikacija situacije na berzi je smrt njenog osnivača, Geri Kotena. Nakon objave Kotenovog odlaska, neki korisnici su tražili dokaz o smrti, dok je jedan čak stvorio teoriju da berza ne može pristupiti svojoj imovini oflajn, jer su ključevi poznati samo Kotenu.

Korisnici platforme navodno mesecima nisu bili u mogućnosti da pristupe ili povuku svoja sredstva. Neki su spekulisali da je ova platforma otišla u stečaj početkom ove nedelje kada je QuadrigaCX obustavila rad zbog održavanja mreže. Jedan korisnik na Reditu je rekao da će “proglasiti bankrot zbog nemogućnosti da pronađu odgovarajuću banku koja će održavati račun i olakšati transfer.

 

Pripremio: Marko Mihajlović