Kancelarija supervizora finansijskih institucija Kanadske banke, objavila je izvještaj koji je ispitao prednosti i nedostatke emitovanja digitalnih valuta od strane centralnih banaka. Takva valuta mogla bi se zvati "digitalna valuta centralne banke" (CBDC).

Istraživački izveštaj pripremila su dva istraživača - Valter Engert, viši direktor istraživanja – kancelarija upravnika finansijskih institucija Kanade i Ben S. C. Fung, direktor za ekonomska istraživanja i analize u valutnom sektoru Banke Kanade. Njihova glavna uloga je da obezbede rukovođenje u ekonomskom istraživačkom programu odeljenja.

Engert i Fug pružaju savete sektoru za pitanja koja se odnose na razvoj kretanja u maloprodaji i njihove implikacije na potražnju za gotovinom. Ovo je važno, jer iako su autori zapazili da je izvještaj samo njihovo mišljenje, a ne nužna pozicija banke, njihov savet nosi težinu.

Deo izvještaja glasi:

"Da li je dovoljno da centralna banka obezbedi samo rezerve kvalifikovanim finansijskim institucijama? Drugačije rečeno, da li je" bezgotovinsko društvo" dobar ishod?"

Ostali komentari izveštaja

Na osnovu dokumenta, postoji šest mogućih pogodnosti koje centralna banka može dobiti putem izdavanja virtuelne valute. Autori su se pre svega fokusirali na tri prednosti: plaćanja za potrošače, finansijsku inkluziju i finansijsku stabilnost. Prema njihovim navodima, CBDC će smanjiti troškove za online plaćanja i omogućiti manjim trgovcima pružanje usluga preko Interneta. Kriptovalute koje su emitovane od strane centralne banke podržavaju bi mogle da smanje troškove za plaćanja stanovništva, navodi se u izvještaju.

Autori tvrde da finansijsko uključivanje može u velikoj meri da koristi ekonomijama zemalja u razvoju, ali će imati ograničen uticaj u naprednim ekonomijama poput Kanade.

"Finansijska inkluzija ne pruža ubedljivu motivaciju za CBDC u većini razvijenijih zemalja, uključujući Kanadu."

Što se tiče koristi od finansijske stabilnosti, autori su tvrdili da CBDC može da ponudi potrošačima siguran način za čuvanje vrednosti bez suočavanja sa rizicima sa kojima se trenutno suočavaju finansijski sistemi naprednih zemalja kao što je Kanada.

"Finansijski sistem u Kanadi i drugim zemljama karakterišu banke visokog nivoa opterećenosti koje se bave transferom likvidnosti i predstavljaju srž platnog sistema. Poznato je da pod određenim uslovima ova postavka može biti nestabilna, a u teškim slučajevima može se smanjiti novčana masa sa negativnim posledicama po privredu."

 

 

Pripremio: Nikola Mosurović