Vrhovni sud u Novoj Škotskoj naložio je kanadskim advokatskim kancelarijama Miller Thomson i Cox & Palmer da zastupaju kupce kriptovaluta berze QuadrigaCX u budućim procesima suđenja. Odluka je objavljena u sudskoj prijavi objavljenoj 19. februara.

U utorak, sudija Majkl Vud doneo je odluku da će Miller Thomson i Cox & Palmer bitni glavni branioci koji će predstavljati korisnike glavne kanadske berze kriptovaluta Quadriga.

Konkretno, zastupnici će biti odgovorni za: komunikaciju sa korisnicima; delovaće kao monitoring (Ernst&Young); zastupaju interese korisnika pred sudom; indentifikaciju potencijalnog sukoba interesa između korisnika i; zalaganje za privatnost korisnika.

U prijavi, Vud kaže da bi se sudski postupak trebao voditi efikasno i ekonomično, i da branilac ne bi trebalo da ima saradnike i preduzima dodatne istrage koje mogu prouzrokovati naknade iz imovine berze. U prijavi se dalje navodi:

“Zastupnik može učiniti postupak efikasnijim i isplativijim za svakoga i to tako što će obezbediti jasnu komunikaciju sa zainteresovanim stranama i izbeći sukobe interesa.”

Iako je naredno ročište zakazano za 5. mart 2019. godine, sudija Vud je u prijavi naveo da “očekuje da zastupnici monitoringa zajedno sa podnosiocima zahteva budu u stanju da postignu dogovor oko većine a ako ne i svih zahteva, koje će podneti sudu na razmatranje.”

Vudova odluka usledila je nakon saslušanja održanog 14. februara, kada je Vrhovni sud u Novoj Škotskoj okupio preko desetak advokata koji se takmiče da preuzmu mesto zastupnika 115.000 trgovaca kriptovaluta kojima berza QuadrigaCX duguje oko 260.000 dolara.

13. februara Cointelegraph je objavio nedavni izveštaj Ersnt & Young-a nazvan “Prvi izveštaj monitoringa” koji izveštava da je “6. februara 2019. godine Quadriga prebacila 103 bitkoina u vrednosti od oko 468.675 dolara na Quadriga oflajn novčanik.” dok je Džerald Koton jedina osoba koja ima ključeve oflajn novčanika na kojoj su sredstva misteriozno prebačena nakon njegove “smrti”.

 

Pripremila: Marija Gvozdenović