Osamnaestogodišnjak iz Montreala suočen je sa četiri krivične prijave povezane sa prevarama SIM-zamene (SIM-swapping) u iznosu od 50 miliona dolara usmerene na vlasnike kriptovaluta, izvestio je 17. januara Infosecurity Magazine.

Kanadske vlasti optužuju hakera, Samija Bensaćija, da je deo prstena koji je ukrao milione dolara u kriptovalutama od američkih i kanadskih vlasnika. Krađa se desila u proleće 2018., a predstavnik policije Kvebeka Hugo Furnier je rekao da su hakeri odgovorni za krađu "50 miliona dolara od naših suseda na jugu i 300.000 dolara u Kanadi".

Među navodnim žrtvama bili su Don i Alek Tapskot, poznati kanadski kripto preduzetnici i koautori knjige „Blokčein revolucija: Kako tehnologija iza bitkoina menja novac, posao i svet“.

Don Tapskot je potvrdio za Star da se našao na meti ovog programa, istovremeno je negirao da su hakeri uspeli da mu ukradu sredstva:

„Možemo potvrditi da je prošle godine haker pokušao ukrasti kripto imovinu naše kompanije i njenih zaposlenih. Taj pokušaj nije bio uspešan. Sarađivali smo sa policijom [i] impresionirani smo njihovom odlučnošću da odgovorne privedu pravdi."

Bersaći je uhapšen u Viktoriji, Britanska Kolumbija u novembru 2019. Sledećeg meseca, oslobođen je uz kauciju od 200.000 kanadskih dolara (153.000 dolara) i zabranjen mu je pristup bilo kom uređaju koji može da koristi internet, uključujući igranje konzole, kao i posedovanje ili razmenjivanje bilo kog obrasca kriptovalute.

Infosecurity Magazine izveštava da su mnogi pojedinci koji su hakerima navodno bili na meti bili prisutni na konferenciji Consensus u Njujorku. Rob Ros, žrtva šeme SIM-zamene i menadžer StopSIMCrime.org, je rekao za magazin Infosecurity da hakeri prepoznaju ciljeve tokom ovih događaja.

Šta je SIM-zamena?

Napad zamenjivanjem SIM kartice događa se kada hakeri uspeju da prevare telekomunikacionu kompaniju da prenesu telefonski broj žrtve na SIM karticu napadača. Iako je to moguće učiniti predstavljanjem kao žrtva korisničkom servisu telekoma, kompanije muče insajderi koji koriste njihov pristup da bi olakšali ovu vrstu kriminala. Pomoću SIM-zamene napadači mogu zaobići većinu mehanizama za autentifikaciju i oporavak lozinke koji se oslanjaju na telefonske brojeve.

Cointelegraph je ranije prijavljivao mnoge takve slučajeve, uključujući žrtvu iz avgusta 2018. koja je tužila AT&T zbog navodnog nemara u sprečavanju krađa.