Jedna od najvećih svetskih kompanija kapitalnih dobara postigla je dogovor o višegodišnjoj saradnji sa IBM-om za implementaciju blokčein tehnologije, potvrđeno je u saopštenju za medije 26. jula.

CNH Industrial, koji poseduje dvanaest međunarodnih brendova, uklkjučujući Iveco i Case IH, nastoji da poboljša čitav niz internih procesa kao deo “provere i optimizacije svojih globalnih aktivnosti”.

“Područja koja će biti direktno poboljšana uključuju lanac snabdevanja i upravljanje zalihama delova i usluga kompanije, što će pružiti još bolju uslugu svojim klijentima”, navodi se u saopštenju.

Iako su detalji o implementaciji i dalje ograničeni, CNH će iskoristiti IBM blokčein, platformu zasnovanu na hajperledžer tehnologiji, isporučenoj preko IBM Cloud-a koji je već implementiran u raznim industrijama ove godine.

“Ovaj sporazum označava pomak u poslovanju ka obimnoj Cloud implementaciji koja se oslanja na IBM-ovu Cloud Private platformu, dok nastavlja da radi sa IBM-ovim centrima podataka i CNH-ovom IT infrastrukturom”, dodaju iz kompanije.

Unapređenje lanca snabdevanja je oblast kojoj se trenutno pridaje velika pažnja od strane različitih “igrača”, a blokčein ima ključnu ulogu u smanjenju troškova, unapređenju tajminga i povećanju sigurnosti. U januaru je IBM objavio da će pokrenuti kompaniju koja se bavi lancima snabdevanja zasnovanih na blokčeinu u saradnji sa danskim logističkim gigantom Maersk.