Američka korporacija Capital One podnela je zahtev za patent za implementaciju blokčein tehnologije za autentikaciju korisnika, prema podnesku objavljenom od strane američkog zavoda za patente i žigove (USPTO) 16. avgusta.

Prema dokumentu, upit je nastavak prijave patenta koju je Capital One podnela USPTO-u u junu 2017. Predloženi sistem je dizajniran da prima, čuva, snima i preuzima informacije o autentikaciji za korisnika na platformama sa više članova na bazi blokčeina.

Podnesak kaže da snimanje ličnih podataka korisnika na blokčein može "omogućiti članovima sistema za autentikaciju da povrate korisničke identifikacione podatke iz baze podataka koristeći informacije o potvrđivanju autentičnosti". Dokument pruža primer korišćenja sistema za „autentikaciju u kontekstu poslovnog procesa koji podleže zakonskim ili regulatornim zahtevima, kao što su ‘Know Your Customer’ zahtevi“.

Patent dalje objašnjava da ovakvi zahtevi za autentikaciju "mogu oduzimati vreme i resurse institucijama", dodajući:

"Korisnicima može smetati to što moraju iznova da odgovaraju na zahteve za potvrdom o autentikaicji dok se kreću između računarskih sistema povezanih sa različitim institucijama. Institucije i korisnici mogu stoga imati koristi od zajedničkog sistema za potvrdu identiteta koji obrađuje autentikaciju za više institucija."

Prema dokumentu, predloženi sistem bi bio nepovratan kako bi korisnicima ili ustanovama onemogućio "da kasnije osporavaju autentikacijsku evidenciju kao lažnu ili netačnu". Pored toga, sistem će ograničiti deljenje ličnih podataka između korisnika i institucija.

U 2016. godini, Capital One je sklopio partnerstvo sa blokčein firmom Gem iz Los Anđelesa, kako bi rešio problem dugog čekanja zdravstvenih radnika da budu plaćeni od strane osiguravajućih kompanija. Capital One je tada rekao da "blokčein tehnologija povezuje ekosistem sa univerzalnom infrastrukturom, a zajednička infrastruktura omogućava globalne standarde koji ne ugrožavaju privatnost i sigurnost".

 

Pripremio: Nikola Tasić