Startap za kripto kastodi sa sedištem u Njujorku, Casa je objavila novi sigurnosni protokol i uslugu usmerenu na pomoć ljudima u rešavanju pitanja nasleđivanja bitkoina (BTC).

Nova ponuda, nazvana "Casa Covenant", predstavljena je u službenom postu na blogu 21. oktobra.

"Šta se događa sa mojim bitkoinom kada umrem?"

Casa pristupa pitanju nasleđivanja bitkoina naglašavajući tri uobičajena stava koja trenutno zauzimaju korisnici: ili uopšte ne razmišljaju o tom problemu ili odluče da povere podatke svog privatnog ključa bliskom članu porodice ili prijatelju ili koriste treće stranu (kastodi) za upravljanje procesom.

Sva tri nose očigledne rizike - poslednja dva u pogledu sigurnosti, krađe i poverenja, dok prva ostavlja otvorenu mogućnost da bitkoin postane zauvek izgubljen.

Casa tvrdi da su čak i šeme socijalnog povraćaja podložne malim greškama kojim bi pri nasleđivanju ljudi mogle da budu izložene riziku.

Novo rešenje stoga ima za cilj da ponudi i tehnički i servisni pristup baštini, u skladu sa postojećim planiranjem imanja i pravnim sistemom u Sjedinjenim Državama.

„Najbolji način je da advokat za imovinu zaštiti pojedinačni ključ klijenta u svom multisig setapu u obliku hardverskog novčanika, zajedno sa svim ostalim dokumentima potrebnim za pravilno nasleđivanje.“

S tehničke strane, dizajniran je specijalizovani protokol sa multi-sig tehnologijom, koji uključuje dodavanje opcionog šestog ključa u postojeću Casa postavku „3-of-5 Key Shield“.

Pored toga, firma pokreće uslugu koja uključuje pristup specijalizovanom advokatu za nekretnine, pomoć pri postavljanju i stalnu podršku i edukaciju za vlasnike i naslednike o bezbednosnim i kastodi mogućnostima koji su im na raspolaganju.

Poverenje

Casa primećuje pomalo trnovitu prirodu nasleđivanja za zajednicu koja tako visoko ceni disintermedijaciju i autonomiju:

„Iako ne volimo treće strane u bitkoinu, moramo verovati trećim licima (čak su i članovi naše porodice treće strane) ako nismo tu da izvršimo naše zahteve.“

Ipak, samo pažljivim definisanjem tehničkog, pravnog i sigurnosnog procesa koji uključuje, ali i umanjuje određeni stupan povjerenja, pitanje može početi da se rešava, tvrde iz firme.

Kao što je ranije objavljeno, smrt vlasnika kanadske berze kriptovaluta QuadrigaCX je bila u središtu polemike, koja je uključila gubitak kriptovaluta u vrednosti od 190 miliona dolara.

Revizorska kuča EY imenovana je da nadgleda postupak u slučaju zaštite poverioca QuadrigaCX i nehotice je izgubila 103 bitkoina.