Generalitat de Catalunia (Vlada Katalonije) otkrila je plan implementacije blokčein tehnologije u svojoj administraciji, prema zvaničnom saopštenju za medije od 24. jula.

Generalitat de Catalunia, zvanična vladina institucija španske autonomne zajednice Katalonija, promovisaće tehnologiju blokčeina "s ciljem poboljšanja digitalnih servisa za javnost i promovisanja potencijala ove tehnologije između uprave, kompanija i građana."

Prema saopštenju za medije, Katalonsko odeljenje za digitalne politike je u obavezi da razvije plan za uključivanje blokčein tehnologije u sve oblasti javne uprave do kraja decembra 2018.

Strategija Odeljenja za digitalne politike, koju će formirati međuresorna radna grupa, ima za cilj da promoviše "znanje, obuku i stvaranje talenata u oblasti "blokčeina", kao i da identifikuje područja tehnologije maksimalnog potencijala i ekonomske vrednosti.

Španija je već prihvatila korišćenje blokčein tehnologija u raznim industrijama. U maju je “Barcelona Tech City” najavio kreiranje specijalizovanog prostora za razvoj blokčein tehnologija, a sedište španske banke Santander postala je prva globalna kompanija koja je koristila blokčein tehnologiju za glasanje investitora.
 

Pripremila: Majda Petrović