Predsednik CBOE-a za globalna tržišta Kris Konkanon izjavio je da će uskoro biti u ponudi i itirijum fjučers (ETH) ugovori, o kojima kompanija "razmišlja" od decembra 2017. godine, objavio je Blumberg 14. juna.

Komentar Konkanona prati vest da je viši zvaničnik američke Komisije za hartiju od vrednosti (SEC) izjavio da vodeći altkoin Itirijum neće biti regulisan kao hartija od vrednosti.

Predsednik CBOE-a je rekao da bi stav SEC-a mogao da znači da će američki regulator dozvoliti berzama derivata da dodaju iter fjučers ugovore u svoj portfolio:

"Zadovoljni smo odlukom SEC-a da pružimo jasnoću u vezi sa trenutnim transakcijama itera (ETH). Ovo saopštenje objašnjava ključni kamen spoticanja za iter fjučers ugovore, slučaj koji smo razmatrali od kada smo lansirali prvi bitkoin fjučers u decembru 2017. godine."

CBOE-ovo lansiranje bitkoin (BTC) fjučersa u decembru izazvalo je veliki skok za kriptovalutu - čija je cena 10. decembra porasla sa oko 15.000 dolara na oko 16.800 dolara, što je dovelo do toga da se obim trgovanja privremeno smanjio. Prvi ugovor o fjučersu istekao je 17. januara po ceni od oko 10.900 dolara.

Bitkoin fjučersi su ove nedelje bile u vestima iz drugih razloga, jer je Tomas Li iz Fundstrat-a ukazao na izvršenje fjučers ugovora kao potencijalni razlog za nedavni dramatični pad cene bitkoina. Bitkoin se trenutno trguje za oko 6.470 dolara, što je pad od 1 posto u toku perioda od 24 sata u trenutku objave teksta.

 

Pripremio: Nikola Tasić