CBOE, zajedno sa investicionom firmom VanEck i kompanijom za finansijske usluge SolidX, ponovo je podneo zahtev američkoj Komisiji za hartije od vrednosti (SEC) za bitkoin (BTCETF. Direktor za digitalnu imovinu VanEck-a Gabor Gurbaks je najavio zahtev 31. januara.

Fondovi berzanskih indeksa ili kraće ETF su hartije od vrednosti koji prate više sredstava proporcionalno zastupljenih u deonicama fonda. Neki vide ETF kao potencijalni korak napred za masovno usvajanje kripta kao regulisanog pasivnog investicionog instrumenta.

CBOE je prvobitno povukao svoj zahtev za izmenu pravila koji bi dopustio bitkoin ETF 23. januara. Zvaničnik CBOE-a je izjavio Cointelegraph-u da je odluka da se povuče zahtev rezultat zatvaranja američke vlade dok se datum odluke 27. februara približava. Neki pravni eksperti su primetili da je SEC funkcionisao ograničeno zbog zatvaranja vlade, koji je bio rezultat političkog spora oko predloženog zida između granice Meksika i SAD-a.

Proces razmatranja zahteva je nekoliko puta odložen, zato što je SEC pomerao datum za donošenje odluke nekoliko puta. Kompanije su prvobitno podnele zahtev SEC-u za bitkoin ETF 6. juna 2018. godine. Potom u avgustu, komisija je odložila odluku za ETF do 30. septembra. Komisija je zatim zatražila dodatne komentare u vezi sa odlukom, tvrdeći da agencija nije “postigla nikakve zaključke u pogledu bilo kojeg pitanja” o promeni pravila.

U decembru je odluka ponovo odložena, a kako je prvobitni zahtev donet 2. jula 2018. godine, maksimalni period razmatranja (rok je 240 dana) se završava 27. februara 2019. godine.

 

Pripremio: Marko Mihajlović