Rukovodilac menjačnice CBOE Global Markets napisao je pismo američkoj Komisiji za hartije od vrednosti (SEC), preporučujući da se ne mešaju u razvoj bitkoin ETF-a (investicioni fondovi kojim se trguje na berzama), zbog sličnosti koju imaju sa ostalim ETF-ovima zasnovanim na robi sa dodatnom vrednosti, 23. marta.

ETF-ovi su vrsta ETP-a - proizvoda kojima se trguje na berzi (exchange-traded-product ETP). ETF je tržišna hartija od vrednosti koja prati indeks, robu sa dodatom vrednosti, obveznice i grupu sredstava poput indeksnog fonda. ETF-om se trguje kao običnim akcijama na berzi i tipično je da imaju veću dnevnu likvidnost i niže naknade od akcija zajedničkih fondova.

Pismo predsednika CBOE-a, Krisa Konkanona, predstavlja pisani odgovor na pismo koje je SEC poslao u januaru 2018. godine, a u kom, između ostalog, izražava uznemirenost zbog dovoljne likvidnosti na kripto tržištu, kao i potencijalnih rizika od manipulacije.

Konkanon je izjavio: “Kako obim nastavlja da raste, naročito na regulisanom američkom tržištu, sveobuhvatno bitkoin tržište izgleda sve više i više kao tradicionalno tržište za robu sa dodatom vrednosti i CBOE i dalje veruje da tržište poseduje dovoljno likvidnosti da podrži bitkoin ETP”.

Konkanon je dodao da “... CBOE veruje da će mehanizam arbitraže funkcionisati identično kao drugi ETP-ovi koji se odnose na robu sa dodatom vrednosti… time može da se održi cena ETP-a u skladu sa cenom bitkoina i ograniče rizici od manipulacije akcijama ETP-a”.

Konkanon je ponovio svoje mišljenje izneto na saslušanju u Kongresu, koje se održalo ranije ovog meseca, a u kom kaže da su stručnjaci nagovestili da je postojeće zakonodavstvo dovoljno da reguliše određene aspekte kriptovaluta.

“Iako CBOE-a isto brine za mnoge stvari koje su iznete u pismu, verujemo da velika većina ovih briga može da se reši u okviru koji već postoji za fondove robe sa dodatom vrednosti, koji se odnosi na vrednovanje, likvidnost, nadzor, arbitražu i manipulaciju”, napisao je Konkanon u svom pismu Daliji Blasu, direktoru Odeljenja za upravljanje investicijama.

SEC je ove godine povećao nivo bezbednosnih mera za kompanije koje su u vezi sa kriptom. SEC je potvrdio, 15. marta, desetine istraga sprovedenih u kompanijama za kriptovalute, izdavši sudske pozive firmama za koje sumnja da nisu poštovale zakon o hartijama od vrednosti tokom ICO projekata. Ranije ove nedelje, izvor, koji je razgovarao sa Vol Strit magazinom, rekao je da će SEC povećati svoj nadzor nad ispitivanjem koje će biti sprovedeno u skoro 100 hedž fondova.


 

Pripremila: Kristina Ristin