BZX Equity berza Čikaške globalne berze (CBOE) očigledno je povukla zahtev za menjanje zakona unutar američke Komisije za hartije od vrednosti (SEC). Prema zvaničnom obaveštenju objavljenom 23. januara, BZX je povukao predloženu izmenu zakona koja bi joj omogućila da uvede bitkoin (BTC) berzanski fond (ETF).

ETF-ovi su hartije od vrednosti koje prate sredstva proporcionalno zastupljena u deonicama fonda. Neki od njih ETF vide kao potencijalni korak napred za masovno usvajanje kripta kao regulisanog i pasivnog investicionog instrumenta.

ETF koji je u razmatranju je podržala investiciona kompanija VanEck i kompanija finansijskih usluga SolidX. Predlog, koji je prvi put podnesen SEC-u još u junu 2018. godine, doživeo je nekoliko kašnjenja, pošto je američki finansijski nadzornik odložio svoju odluku o izmeni zakona u skladu sa članom 19 Zakona o hartijama od vrednosti. Krajnji rok za donošenje odluke je određen za 27. februar.

Potparol CBOE-a izjavio je za Cointelegraph da je odluka da povuče svoj zahtev rezultat zatvaranja američke vlade dok se krajnji rok približava. Neki pravni eksperti su primetili da će SEC delovati na ograničenoj osnovi zbog zatvaranja, što je rezultat zastoja na predloženom zidu na granici SAD-Meksiko. Prema rečima potparola, CBOE planira da ponovo podnese zahtev kasnije.

Prema SEC zahtevu, cena svake akcije BanEck SolidX Bitcoin Trust-a je određena na 200.000 dolara. Izvršni direktor Daniel H. Galanci izjavio je da visoka cena odražava nameru fonda da se fokusira na institucionalne, a ne na male ulagače.

Neki stručnjaci su izrazili sumnju u budućnost bitkoin ETF-a. Prošle nedelje, kripto preduzetnik i redovni gost CNBC-a Brajan Keli izjavio je da “nema šanse” za odobrenje bitkoin ETF-a 2019. godine.

Keli je rekao da je malo verovatno da će SEC promeniti svoj skeptičan stav prema kripto ETF-u, jer “ima previše nerešenih pitanja”. Prema analitičarima, potrebno je više od godinu dana da se reše postojeća pitanja.

Komesarka SEC-a Hester Pirs - pod nazivom “Kripto Majka” zbog svog neslaganja sa odlukom komisije da odbaci bitkoin ETF predložen od strane braće Vinklevos - izjavila je da je bitkoin ETF “definitivno moguć”, ali da može potrajati:

“Definitivno je moguće, može se desiti za 20 godina ili sutra. Ne zadržavajte dah. SEC-u je trebalo dugo vremena da uspostavi Finhub. Može potrajati i duže da bi se odobrio proizvod kojim se trguje na berzi.”

Priča se dalje razvija i biće ažurirana sa detaljima.

 

Pripremio: Marko Mihajlović