BZX berza kapitala Čikaške berze opcija (CBOE) je povukla svoj predlog pred američkom Komisijom za hartije od vrednosti i berzu (SEC) za VanEck/SolidX fond berzanskog indeksa (ETF)  bitkoina (BTC).

SEC se suočava sa rokom do 18. oktobra

17. septembra, SEC je objavio obaveštenje da je CBOE povukla svoju prijavu za VanEck/SolidX ETF bitkoina 13. septembra. Iako nije naveden nikakav razlog, odluka o povlačenju predloga usledila je samo nekoliko nedelja nakon što su kompanije (VanEck/SolidX) počele da nude ograničen ETF bitkoina za institucije.

SEC je već odložio odluku o tom pitanju, ali je bio suočen sa krajnjim rokom 18. oktobra da bi utvrdio da li da odobri ili odbaci ETF bitkoina. Uprkos povlačenju, direktor VanEck-ove strategije za digitalnu imovinu Gabor Gurbač u tvitu je izjavio:

„Zalažemo se da podržimo finansijske inovacije orijentisane na bitkoin i Bitkoin. Dovođenje na tržište fizičkog, likvidnog i osiguranog ETF-a i dalje je glavni prioritet. Nastavljamo blisko da sarađujemo sa regulatorima i učesnicima na tržištu kako bismo svaki dan bili sve bliži cilju.“

ETF bitkoina ograničen na institucije

Cointelegraph je nedavno izvestio da je izvršni direktor kompanije za upravljanje investicijama VanEck Associates, Jan Van Ek, rekao da kompanija sada nudi finansijski proizvod sa izloženošću bitkoinu.

Proizvod koji nudi firma je fond kojim trguju brokeri i trenutno nije dostupan javnosti, a rezervisan je za institucionalne investitore. Van Ek je dalje precizirao da će trgovati preko berze i neće trgovati na nacionalnoj berzi hartija od vrednosti. Fond sa kojim trguju brokeri se zove VanEck SolidX Bitcoin Trust 144A Shares.

VanEck je izdao samo jednu bitkoin korpu

Prošle nedelje je Cointelegraph izvestio da je VanEck izdao samo 4 bitkoina kroz svoj novi fond fokusiran na institucionalne investitore. Podaci kompanije pokazali su da je od pokretanja početkom septembra, VanEck SolidX Bitcoin Trust 144A Shares, ukupna neto imovina iznosila samo 41.400 dolara.