2016. godina je bila odlična za bitkoin u mnogim aspektima. Uvedene su inovacije u skalabilnosti poput Segregated Witness-a i  izvršeni su mnogi uspešni Blokčein i Lightning Network testovi.

Cena bitkoina je tokom 2016. godine uglavnom rasla, a od početka godine je porasla za 75%. 1. decembra je dostigla svoj maksimum u prethodnih dve i po godine.

Nova rekordna vrednost za 2016. godinu

Prema BitcoinAverage-u, cena bitkoina je prešla vrednost od 760 dolara u četvrtak uveče, dostigavši novi rekord za 2016. godinu, a prethodni je bio 758 dolara 19. juna.

Prosečna cena bitkoina nije bila na ovom nivou od 6. februara 2014. godine, kada je bitkoin zajednica počela da otkriva da će Mt. Gox u potpunosti propasti.

Vrednost bitkoina nije prestajala da pada tokom 2014. godine i zaustavila se tek sredinom januara 2015. godine, kada je cena pala ispod 200 dolara.

Razlozi za ovaj nedavni skok cene su prilično jasni. Vrednosti mnogih nacionalnih valuta su u stanju očaja zbog nedavnih događaja u Venecueli, Velikoj Britaniji, Italiji i Brazilu. Posebno treba istaći ekonomske probleme u Indiji, koji možda i najdirektnije utiču na ovaj rast vrednosti bitkoina.

Cena u Indiji

Prvog dana u mesecu se isplaćuju plate za najveći broj ljudi i kompanija, a nivo novčane mase nije ni blizu potrebnog za pravilno finansiranje indiske ekonomije. Cene bitkoina u Indiji su eksplodirale, prošle nedelje je dostigla vrednost blizu 1000 dolara na lokalnim menjačnicama kao što su Zebpay i Unocoin.

Očigledno, ovaj cenovni skok u Indiji je imao uticaj na prosečnu tržišnu cenu u svetu.

Blockchain.info je izvestio u četvrtak da je prethodne nedelje bilo najviše transakcija u istoriji kompanije.

Naveli su rekord od preko 330.000 transakcija u jednom danu, preko 2.000.000 transakcija od 20.-27. novembra, desetine hiljada nepotvrdjenih transakcija, koje rezultiraju ukupnom porastu vrednosti u novijoj istoriji bitkoina.