Nakon novog rekorda u vrednosti od 4.975 dolara pre dva dana, cena bitkoina je pala na oko 4.300 dolara.

Mnogi analitičari, uključujući Holgera Žaepiža - finansijskog urednika u Welt-u, su pripisale pad cene bitkoina nedavnim akcijama u Kini usmerenim protiv ICO projekata.

Da li je SegWit ispunio očekivanja?

Maks Kajzer, finansijski analitičar sa RT-a, je tokom protekle nedelje predviđao da će cena bitkoina rasti eksponencijalnom stopom uzimajući u obzir uspešnu integraciju rešenja za problem moliabilnosti (napad koji omogućava nekome da promeni podatke na bitkoin transakciji pre nego što se potvrdi na bitkoin mreži. Promena omogućava nekome da se pretvara da se transakcija nije desila) i problema skalabilnosti Bitcoin Core razvojnog tima.

Korišćenjem SegWit-a bitkoin mreža je već pokazala ogroman napredak u smislu optimizacije mreže, smanjujući prosečnu veličinu bloka na 0,8MB i smanjujući veličinu mempula (prostor gde verifikovane transakcije čekaju na potvrdu)  od preko 140 miliona na 10 miliona bajtova.

Očekuje se da će korisnici bitkoina koji koriste kripto-novčanike koji su uveli SegWit protokol, kao što su Trezor i Ledger, uživati znatno niže naknade, sa prosečnom stopom smanjenja od oko 35%.

Andeas Antonopulos je naveo da je naknada od 0,34 dolara dovoljna da se poslata transakcija uključi u prvi blok.

To znači da sa SegWit-om korisnici mogu da pošalju transakciju koja će biti potvrđena u roku od nekoliko minuta uz naknadu manju od 0,5 dolara.

Kajzer je 1. septembra predvideo da će cena bitkoina srednjeročno dostići vrednost od 10.000 dolara, pošto pokazatelji ukazuju na održiv trend rasta u tom periodu.

Bilo je mnogo razloga da analitičari budu izuzetno optimistični prema bitkoinu u smislu razvoja, posebno usvajanjem SegWit-a i uvođenjem aplikacija zasnovanih na Lightning Network-u.

Kina

U srednjeročnom periodu bitkoin će verovatno drastično nadmašiti: druge kriptovalute, tradicionalne valute i imovinska sredstva.  

Ukoliko se cena bitkoina uspešno oporavi nakon nedavne korekcije prouzrokovane akcijama Narodne banke Kine i ministarstva finansija usmerene protiv ICO projekata, to bi moglo dovesti do probijanja barijere od 5.000 dolara.

Kajzer objašnjava da su i 5.000 dolara i 10.000 dolara za bitkoin na vidiku zahvaljujući velikom razvoju i aktivnostima oko bitkoin mreže.

Brajan Keli sa CNBC-a, Maks Kajzer sa RT-a i Čarli Li (kreator lajtkoina) su naglasili važnost bitkoina kao sigurne zone za konvencionalne investitore i tradicionalni finansijski sektor.

Kako napetost u zoni pacifika sve brže raste, potražnja za bitkoinima će se ubrzati u narednom periodu.

Jian Vu, osnivač Bitmain-a koji ima značajni uticaj na kineski sektor rudarenja kriptovaluta, je napomenuo da je bitkoin i dalje legalan u Kini, a njegov status se nije i neće promeniti zbog stava države prema lokalnim ICO projektima.