Brajan Keli, analitičar CNBC-ja i osnivač Capital-a, prepisuje nedavni skok cene bitkoina potražnjom institucionalnih investitora za bitkoinom.

Sve veći broj investitora i trgovaca je počeo da prepoznaje bitkoin kao dugoročnu investiciju, sredstvo očuvanja vrednosti i platni sistem, pre nego kratkoročno ulaganje.

Investitori trguju bitkoinom za japanski jen

Konkretno, industrija i tržište japanskih bitkoin menjačnica su značajno sazreli u poslednjih nekoliko meseci, toliko da su najveće finansijske institucije i korporacije u zemlji počele da osnivaju menjačnice digitalnih valuta i trgovinske platforme.

SBI grupa, 3 milijarde dolara vredan finansijski konglomerat sa sedištem u Tokiju, je nedavno osnovala SBI Virtual Currencies kako bi stvorila bezbedan i efikasan ekosistem za investitore koji žele da trguju bitkoinom za japanski jen. Još jedna velika internet kompanija u okviru GMO Internet-a je objavila planove za pokretanje bitkoin menjačnice u toku ove godine.

Predstavnik SBI grupe je naveo za lokalne medije:

“Nismo imali ni minimum uputstava za korišćenje (davne 2014. Godine, kada je bitkoin menjačnica Mt. Gox propala), sada se korisnici osećaju sigurnije.”

Obrt u percepciji

Predstavnik SBI grupe je dodatno naglasio veliku promenu u percipiranju bitkoina kao legitimne digitalne valute, pre svega zbog legalizacije bitkoina kao zakonskog sredstva plaćanja od strane japanske vlade.

Ključni faktor koji je uticao na finansijske institucije da ulažu u bitkoin je ukidanje poreskih uslova za bitkoin. Zemlje kao što su Japan i Filipini su potpuno legalizovale bitkoin kao zakonito sredstvo plaćanja i odustali su od relevantnih taksi za bitkoin trgovce i investitore.

Keli je izjavio:

“Najveći pokretači, trenutno, su institucionalni investitori koji preuzimaju udeo u kompletnom sektoru. Ne mislim da su ovo špekulanti. Oni će ostati i izgraditi novi internet.”

Prema CNBC, Keli je potvrdio da je cena bitkoina porasla sa aktivacijom SEgWit-a na lajtkoin mreži i optimizam zajednice u vezi aktivacije SegWit-a na bitkoin mreži.

Ništa bez skaliranja

Džordž Kikvadze, zamenik izvršnog direktora u Bitfury-u, otkriva da je manjak visokoprofilnih investitora u bitkoin zbog nedostatka rešenja skalabilnosti mreže digitalnih valuta.

Nakon što se pokrene rešavanje skalabilnosti, bez obzira da li je to SegWit, Bitcoin Unlimited ili produženje blokova investitori će biti spremni da ulažu u bitkoin fleksibilnije i sa više poverenja.

“Upravo sam završio dvonedeljnu turneju sa investitorima. Poruka: Volimo bitkoin ali treba da se reši problem skaliranja pre nego što počnemo masovno da ulažemo. Aktivirajte SegWit!”, navodi Kikvadze.