Cena bitkoina je preko noći skliznula za 9 posto opadajući od 1060 $ do 959 $ na svim glavnim svetskim menjačnicama. Kratkoročni pad je najverovatnije izazvan najavom Huobija i OkCoina da, privremeno, na mesec dana onemoguće podizanje lajtkoina i bitkoina.

Huobi i OkCoin su dve najveće bitkoin menjačnice u Kini i one kontrolišu približno 25 procenata od celokupnog svetskog tržišta. Ove dve Bitkoin menjačnice obrađuju odprilike 55 miliona dolara vrednosti u bitkoinima i lajtkoinima dnevno.

9. januara ujutru, skoro odmah nakon sastanka između devet kineskih Bitkoin menjačnica

i Narodne banke Kine, Huobi i OKCoin su iznenada onemogućili povlačenje novca bitkoina i lajtkoina na mesec dana. OKCoin i Huobi su saopštili korisnicima da im je zatraženo da unaprede svoje sisteme protiv pranja novca da bi osigurali da su usklađeni sa lokalnim finansijskim propisima i propisima o prenosu novca.

Korisnici OkCoina i Huobija nisu primili nikakve notifikacije ili pisma upozorenja pre ovog naglog saopštenja. Prekid povlačenja bitkoina i lajtkoina na Kineskom tržištu je povuklo celo svetsko bitkoin tržište da paniči čime je cenu koja se oporavljala od početnog pada uzrokovanog sastankom Narodne banke Kine sa kineskim bitkoin menjačnicama.

OkCoin i Huobi su dali iste izjave njihovim korisnicima. OkCoin i Huobi su saopštili da će kreditne linije i operacije sa kriptovalutama na obe menjacnice biti trenutno zamrznute i da korisnici neće biti u mogućnosti da povuku sredstva sa svojih RMB balansa sve dok ne završe AML procedure.

Dok ove dve menjačnice očekuju će remont AML infrastrukture trajati manje od mesec dana, lokalne vesti CnLedger su potvrdili da OKCoin i Huobi mogu dozvoliti korisnicima da povuku balanse ako unapređenje bude završeno za mesec dana.

22. januara Huobi i OKCoin su bili kritikovani od strane Narodne banke Kine zbog obavljanja poslova sa kriptovalutama.

Narodna banka Kine je tačno obeležila ove dve bitkoin menjačnice od devet aktivnih bitkoin menjačnica u zemlji i informisala ih kako da poboljšaju ili promene AML procedure da bi bili u skladu sa pozitivnim pravom Kine.

U to vreme lokalne publikacija Shangai Observer prenosi:

“Preliminaran pregled “OkCoin” i “Huobi” su pokazali da ove platforme omogućuju trgovanje na margini što je protiv pravila, što dovodi do abnormalnih cena i oscilacija na tržištu. Tokom pregleda, takođe, je otkriveno da ove platforme nemaju ustanovljen zvučni sistem protiv pranja novca u skladu sa propisima.”

Iako je Huobi prestao sa trgovanjem na margini, posle saopštenja Narodne banke Kine, oni nisu uspeli da ustanove sitemski problem koji je Narodna banka Kine uočila tokom preliminarne inspekcije i posete. Kao rezultat, Narodna Banka Kine je pritisla ove dve Bitkoin menjačnice da trenutno preispitaju AML procedure i privremeno onemoguće podizanje sredstava dok se to ne reši.