Cena bitkoina je pala ispod 4.000 dolara i dostigla tronedeljni minimum od 3.250 dolara. U odnosu na 5.000 dolara, ovo predstavlja pad od 35%.

Mogući razlozi pada

Postoji nekoliko mogućih razloga koji su uticali na pad cene bitkoina. Jedan od njih je nedavni plan vlade Kine da zabrani aktivnosti raznih menjačnica kriptovaluta u zemlji. Istina je da vlada nije formalno najavila nikakav plan, ali zato glasina i nagoveštaja ima na pretek.

Čarli Li je imao komentare na tviteru na ovu temu. On je brat direktora BTCC Bobi Lija, tako da mnogi veruju da ima uvid u planove kineske vlade. Kada su neki ‘kritičari’ istakli da su konkurenti kompanije BTCC, OKCoin i Huobi, objavili da i dalje rade Li je poslao poruku:

 

Drugi mogući razlog za pad cene je oštra kritika Džejmija Dimona, generalnog direktora JPMorgana, na račun bitkoina.

Druga gledišta

Međutim, postoji mogućnost da čak iako Kina pooštri regulativu za menjačnice kriptovaluta to neće imati dugoročan uticaj na bitkoin, jer će OTC tržište digitalnih valuta nastaviti sa  nesmetanim radom. Kina ima mnogo manji udeo u obimu prometa kriptovaluta na globalnom nivou nego u prošlosti.

Negativni komentari Dimona u vezi bitkoina nisu iznenađenje, jer ako bitkoin uspe on verovatno ostaje bez posla.

Ima onih koji na /r/bitcoinmarkets subreddit veruju da je ovo samo tehničko povlačenje. Cena je dostigla psihološku granicu od 5.000 dolara i omogućila značajan profit. Važno je zapamtiti da ništa ne može da raste zauvek, kao i da su korekcije zdrave na duži rok.

Neki veruju da će cena bitkoina pasti do vrednosti od 3.000 dolara, pa će zatim krenuti da raste do 3.800-3.900 dolara i eventualno i iznad 4.400 dolara.