Slavlje bitkoin zajednice povodom najavljene dozvole za rad ETF-u (Exchange-traded fund predstavlja investicioni fond koji trguje na berzama, slično kao sa akcijama. ETF drži sredstva kao što su nekretnine, plemeniti metali, obveznice i trguje blizu neto vrednosti imovine tokom dana trgovanja. Većina ETF-a prate indeks, kao što su indeks akcija ili indeks obveznica.) u martu je kratko trajalo pošto iz Kine, koja je glavna odredinca za kretanje cene bitkoina, stižu loše vesti.

Podrška ceni

Insajderi vide odobrenje Komisije za hartije od vrednosti kao glavni razlog za skok populističkih pogleda u SAD, dok je American Banker sročio: “špekulativna pomama za digitalnom valutom”. Evropa se postepeno identifikuje kao drugi ključni faktor nakon što je nedavno podstakla skok cene na 1,060 dolara.

Iako je nedavni rast cene bitkoina bio podržan porastom špekulativnih aktivnosti na kineskim bitkoin menjačnicama podstaknut padom kineskih deviznih rezervi na šestogodišnji minimum, kineski faktor će verovatno oslabiti u potpunosti ako populistički pristup preovlada u jednoj od najvećih evropskih ekonomija, Francuskoj.

Situacija koja naizgled ukazuje na moguć izlazak iz evro-zone podstiče na veći obim trgovanja bitkoinom, a to bi moglo da ima globalni uticaj, možda i veći od onog kojeg smo videli u Kini.

Nova valuta Francuske

Sada je red na Francusku.

Nedavno urađeno istraživanje objavljeno prošlog vikenda ukazuje da će krajnje desničarski kandidat Marin Le Pen, iz Nacionalnog fronta, najverovatnije pobediti u prvom krugu predsedničkih izbora u aprilu.

Anketa koju je sproveo JP Morgan, koja daje prednost Le Penovoj od 3%, navodi da bi evro mogao da padne za 10% prema dolaru u narednim nedeljama, a cena nafte bi pala izmedju 5% i 10% ako i kada pobedi.

Le Penova traži “vraćanje monetarnog suvereniteta”, populistički stav koji je doveo Trampa na vlast. Ona planira da izvede svoju zemlju iz monetarnog aranžmana EU, ako uspe da postane predsednik Francuske u maju uz predlog drugim zemljama Evropske unije da zamene zajedničku valutu novom nacionalnom valutom. Ona planira i da povrati nezavisnost centralne banke.

Čak i ako druge zemlje EU odbiju njen predlog, njen savetnik Bernar Monot je izjavio da će ipak dozvoliti francuskoj valuti da se slobodno kreće.

Ovaj rast raspoloženja izgleda tako snažno da ne može biti oslabljen ni vestima o sastanku koji je organizovala Narodna banka Kine sa vodećim lokalnim bitkoin menjačnicama u sredu 8. februara. To je izazvalo blagi pad cene digitalnog novca, ali za razliku od predhodnih sličnih okolnosti, cena se povratila vrlo brzo. Očigledno, Kina nije jedina koja značajno utiče na obim trgovanja.

Prema predlogu Le Pen, devalvacija bi bila dobra za francusku ekonomiju. Capital Economics sa sedištem u Londonu je predložio da bi zemljama poput Italije, koje se bore sa ekonomskim rastom usled razlika u performansama između članica evrozone, ideja devalvacije bila privlačna. Ako to postane stvarnost, ideja može da se proširi brže nego što se očekuje.

Le Penova je favorit u anketama za prvi krug glasanja 23. aprila. Međutim, nijedno istraživanje još uvek nije predvidelo da će pobediti u drugom krugu, dve nedelje kasnije.