Cene bitkoina je ostala stabilna sa nagoveštajem pojave grešaka u Bitcoin Unlimited-u koje su dovele do gašenja polovine svojih nodova.

U utorak, broj nodova koji koristi Bitcoin Unlimited je iznenada pao sa oko 800 na oko 400. Endrju Stoun i Rodžer Ver su potvrdili da je napadač koristio grešku u protokolu.

Stoun je napisao u utorak:

“Primetna je anomalija koju možemo klasifikovati kao napad na mrežu.”

Burna rasprava na društvenim mrežama traje, među učesnicima rasprave ima i najvećih imena u kriptosvetu.

Piter Tod je negirao bilo kakvu umešanost u programski napad, o čemu je tvitovao sat vremena nakon početka napada.

Bloger Avatar X u odgovoru Todu tvrdi da je Todov kolega Greg Maksvel rekao da su prisutne još dve greške u protokolu koje “tek treba da se isprave”.

Rodžer Ver je prošle nedelje predstavio potpuno nov ‘pool’ za rudarenje koji koristi Bitcoin Unlimited klijent. Sada doživljava neprijatnosti, panika je zavladala zajednicom, a jedan nod optužuje njega, kao i druge koji su odgovorni za “nekompetentnost”.

Čarli Li, kreator Litecoin-a, se pridružio napadima na BU, navodeći da je programska greška dokaz da korisnici ne mogu da veruju BU programerima da održavaju Bitkoin mrežu vrednu 20 milijardi dolara.

Li još dodaje da Stounov opis ranjivosti BU nije matematički izveden.

Andreas Antonopulos, komentarišući da pojedinačna nekompetentnost nije uzrok problema, je jedini ostao neutralan u sredu.

“Prebacivanje krivice na “nesposobne” BU programere gubi smisao i podcenjuje nevidljiv, ali veoma efikasan QA proces koji Core nudi.”