Komisija za hartije od vrednosti SAD-a zvanično je odbila da da dozvolu za rad i drugom Bitkoin ETF-u (exchange traded fund). SolidX, koji je dugo posmatran kao rival Vinklevos blizancima i njihovom Bitkoin ETF-u, odbijen je zbog nedostatka zaštite investitora i načina na koji je regulisano trgovanje bitkoinom u inostranstvu.

Skoro identičan razlog za odbijanje kao i COIN ETF

Komisija za hartije od vrednosti nije odobrila dozvolu za rad za SolidX-ov ETF iz istih razloga zbog kojih nije dala ni COIN ETF-u. U svom zvaničnom dokumentu, Komisija je navela da SolidX-u nedostaje sporazum o podeljenom nadzoru i zaštita investitora za kupce ETF-a.

Bitkoin kao decentralizovana finansijska mreža i P2P protokol se ne može regulisati. Preduzeća pokrenuta na vrhu bitkoin mreže se mogu regulisati od strane vlade, ali sama mreža nije u mogućnosti da kontroliše ili manipuliše.

S tim u vezi, za razliku od centralizovane finansijske mreže, praktično je nemoguće da ETF provajder pristane na sporazum o podeljenom nadzoru. Mnogo je teže ući u trag poreklu i toku bitkoin transakcija za razliku od drugih finansijskih sredstava ili sredstava koja su uključena u postojećim ETF-ovima na tržištu.

Komisija je napisala:

“Kao što se navodi u daljem tekstu, Komisija ne odobrava predloženu promenu pravila, jer predlog nije u skladu sa članom 6(b)(5) zakona o menjačkim poslovima, koji zahteva, između ostalog, pravilo da državne hartije od vrednosti budu osmišljene tako da spreče lažne i manipulativne radnje i prakse i zaštite investitora i javni interes. Komisija smatra da je u cilju zadovoljenja ovog standarda, menjačnica koja evidentira i trguje akcijama robnog fonda proizvoda koji su za prodaju i razmenu, mora pored ostalih odgovarajućih propisa, da ispunjava dva uslova koja su izvedena u ovom pitanju. Prvo, menjačnica mora da ima sporazum o nadzoru sa značajnim tržištima za trgovanje robom sa dodatnom vrednošću ili derivatima te robe. I drugo, ta tržišta moraju da budu regulisana.”

Kraj priče o ETF-u?

Na osnovu odgovora Komisije u vezi sa odbijanjem dozvole za rad SolidX-u, može se zaključiti da Bitkoin ETF neće biti odobren niti uključen u javno tržište u Americi u skorije vreme. U svom dokumentu Komisija primećuje da postoji nedostatak regulative u međunarodnom trgovanju i označava ga kao jedan od glavnih razloga za uskraćivanje dozvole za rad SolidX-u.

To je komponenta koju ETF provajderi ne mogu da poboljšaju, odnosno izmene. Ako je to osnovni problem za Komisiju, možemo da zaključimo da ETF neće biti uveden na američko tržište sve dok globalno bitkoin tržište ne postane striktno regulisano poput američkog.

Ipak, cena bitkoina je pokazala otpornost prema odluci Komisije. Kada je odbijen Bitkoin ETF Vinklevos blizanaca, Cointelegraph je izvestio da je cena pala sa oko 1.200 dolara na 960 dolara za nekoliko minuta. Zajednica je shvatila da Bitkoin ETF-ovi nisu neophodni za opšte prihvatanje bitkoina, kao ni za njegov rast kao digitalne valute, digitalnog zlata i sredstva poravnanja.