Najveća svetska kriptovaluta je dostigla novi rekord sa povećanjem vrednosti od 7% u poslednjih 24 sata. Da li je to razlog za brigu?

Prema CoinMarketCap-u, cena bitkoina je porasla za 7,34 posto. Ukupnu tržišna vrednost bitkoina je sada skoro 14 milijardi dolara po ceni od 867,83 dolara po Bitkoinu (u trenutku pisanja članka). Ukupni promet bitkoina u prethodnih 24 sata je oko 200 miliona dolara.

Između srede i četvrtka, odnosno 21. i 22. decembra, ukupna tržišna vrednost bitkoina je porasla sa 12,86 milijardi dolara na 13,85 milijardi dolara. To znači da je ukupna tržišna vrednost porasla za 1 milijardu dolara u jednom danu.

Ovaj trend je održiv

Da li je ovaj trend održiv? Matej Mišalko, čiji startap Decent ima za cilj da promeni način na koji se informacije i ideje razmenjuju preko interneta, veruje da jeste. U razgovoru sa Cointelegraph-om, on primećuje:

“Ovaj trend je održiv i to je nagoveštaj nove kriptovalutne ekonomije, omogućene od strane bitkoina i drugih kriptovaluta i blokčein tehnologije. Mi se polako krećemo ka tome, još uvek je dug put pred nama.”

Cena zavisi od ponude i potražnje na tržištu. Što se više traži nego što se prodaje, to cena više raste.

Kontinuirano povećanje cene bitkoina će podstaći interese investitora i trgovaca širom sveta, posebno onih sa fokusom na Evropu.

Za Davida Dućinija, tvoraca DBA Silicon Prairie Online-a, uspon bitkoina nije održiv kratkoročno, ali je moguć na duže staze.

On kaže: “Ne u kratkom roku. Postoji samoispunjavajuće proročanstvo. Na duge staze? Da. Bitkoin je deflatoran, u stvari, i time jedinstven među vrstama sredstava. De Beers manipuliše tržištem dijamanata stvarajući privid da su dijamanti retki. Jesu, ali ne onoliko koliko De Beers and friends žele da mi mislimo.”