Ukupna tržišna vrednost bitkoina je premašila 20 milijardi dolara, a dnevni obim trgovanja nastavlja da raste. Kriptovaluta je dostigla rekord svih vremena u visini cene, čak je i pretekla zlato po vrednosti, pokazujući uzlazni trend za koji analitičari predviđaju da će se nastaviti.

Da bi smo predvideli trend cene bitkoina neophodno je da određene faktore uzmemo u obzir i pravilno ih analiziramo. Faktori uključuju istorijske događaje koji mogu da utiču na preovlađujuću atmosferu u okviru ekosistema i očekivane inovacije koje bi mogle da učine sistem efektivnijim što je važno za zajednicu.

Cena bitkoina kao podsticaj

Nikola Cvijović, tehnički direktor u bitkoin menjačnici iz Srbije - EC District, navodi za Cointelegraph da je na povećano interesovanje za bitkoin u poslednjih nekoliko meseci uticao rast cene bitkoina. Cvijović napominje da korisnička baza raste, s tim u vezi skaliranje postaje glavni problem za sledeći nivo usvajanja bitkoina. Međutim, on smatra da bi SegWit mogao da započne rešavanje tog problema.

Cvijović dodaje:

“Sa rastom ekosistema cena bitkoina je sve otpornija, imamo bolje menjačnice, bolje bitkoin novčanike, sve u svemu bolju uslugu za korisnike. U 2017. godini očekujemo još poboljšanja koja će uticati na još veći broj korisnika. Tržišta u razvoju poput Indije, Južne Amerike i Afrike, kao i pozitivan ishod za Bitkoin ETF mogli bi pozitivno da utiču na korišćenje bitkoina, kao i na cenu bitkoina u 2017. Predstoji nam zanimljiv put.”

Ko će unaprediti Bitkoin

Predsednik Bitcoin Users Group (BUG), Džon Verdon, smatra da lica koja mogu da utiču na razvoj bitkoina možemo razvrstati u pet različitih grupa. To su: programeri, tehnološki entuzijasti, špekulanti, liberterijanci i kriminalci. Verdon ne smatra ni jednu od ovih grupa kao delom mejnstrima.

Verdon navodi da su programeri motivisani radom u timu ili zajednici i željom da stvore odličan programski kod na koji bi bili veoma ponosni.

Liberterijanci vide bitkoin kao sredstvo pomoću kojeg bi mogli da demokratizuju društvo i daju moć narodu realizacijom transakcija pomoću p2p mreže bez posrednika, a kriminalci vide moć bitkoina u anonimnosti (ransomware, silk road, itd.).

Šansa za šire usvajanje

Kako bi bitkoin dostigao šire usvajanje neophodno je da se pojavi šesta grupa u zajednici - svakodnevni korisnik. Za učešće ove osobe, biće potrebne dve stvari - bezbednost i jednostvanost korišćenja.

Verdon navodi: “Kreditne kartice ljudi koriste na dnevnoj bazi, zato što su veoma jednostavne za korišćenje. Postoje bezbednosni problemi sa kreditnim karticama i to se prepoznaje kao motiv za širu javnost da usvoji bitkoin. Bitkoin će morati da pokaže svoju sigurnu prirodu sa vremenom, u to javnost treba da se uveri, a ne samo da dobije informaciju o ‘bezbednosti ugrađenoj’ u Blokčein. Usluge koje su sada dostupne za novčanike i menjačnice moraju učiniti korišćenje bitkoina lakšim pre bilo kakvog šireg usvajanja.”

Što se tiče tržišta u razvoju, da bi se pojavila šesta grupa kao značajan faktor neophodno je da zahtevi ove grupe budu rešeni. Međutim, već postoje tržišta koja su prihvatila bitkoin bez straha od gubitka ličnog bogatstva.

Ova tržišta ponekad zbunjuju jer nisu vođena pravnim regulativama svojih država već entuzijazmom korisnika.