CME grupa (Chicago Mercantille Exchange) će plasirati svoju pionirsku razmenu bitkoin fjučersa do sredine decembra, izjavio je izvršni direktor medijima u ponedeljak.

Govoreći za CNBC u sklopu svog Power Launch segmenta, Teri Dafi nagovestio je da planiran datum za plasiranje je "negde u drugoj nedelji" narednog meseca.

Izgleda da su zapažanja na bitkoin tržištu ostala uzdržana, gde je bilo poprilično burno po pitanju skakanja i tumbanja cene poslednjih nekoliko dana zbog jakog izazova od strane konkurentskog lanca bitkoin keša.

Bitkoin se trenutno prodaje za nešto više od 6.500 dolara, nestabilnost se smanjuje, a početak trgovine fjučersima se očekuje da počne u naredne četiri nedelje.

Imajući u vidu značajnije padove i skokove  kao i to što su se rudari fokusirali na bitkoin keš, bitkoin izgleda da je opet stao na svoje noge, ali i dalje je 1.200 dolara ispod svog rekorda od prošle nedelje.

Originalna izjava CME grupe krajem oktobra dovelo je do rasta BTC-a, za koji su mnogi pretpostavljali da je ostavio efekat i u protekloj nedelji. Od tada, pojavile su se teorije o manipulacijama na tržištu koje se povezuju sa bitkoin kešom i altkoinom Tether.

Izjava koja je odjeknula od strane predsedavajućeg FX tržišta Emeritusa Lea Melameda ranije ovog meseca, Dafi je naveo da planira da ponudi arenu za procenu rizika za institucionalne trgovce Vol Strita.

"Ne pokušavam da utičem na stabilnost bitkoina", naveo je za CNBC.

"Ali ono što želim da uradim je da dam ljudima mesto da mogu odložiti taj rizik. Danas ne možete "skratiti" bitkoin. Dakle postoji samo jedan put kojim se može ići.

Melamed je naveo da planira lično "regulasati...da bitkoin ne bude divlji, ili još divljiji".


 

Pripremio: Bojan Zečević