U aprilu2016., prosečna cena bitkoina je bila na oko 420 dolara na svim glavnim bitkoin menjačnicama. Od tada, u periodu od 12 meseci, cena bitkoina se utrostručila, povećavajući se od 420 dolara do 1257 dolara.

Kako je Cointelegraph ranije izveštavao, cena bitkoina se približava najvećoj ceni ikada od $1277 primarno zbog naglog rasta japanske bitkoin industrije.

Analitičari očekuju da će se cena bitkoina dosledno povećavati srednjeročno gledano, ako ključna tržišta kao što su Japan i SAD održe rast i ako relativno mala tržišta poput Indije dožive ogromne promene što se tiče regulatornih okvira za Bitkoin trgovine i upotrebe.

Dva ključna faktora: Indija i Japan

Godinama, Indija se smatrala za jednu od najvažnijih bitkoin tržišta u probijanju zbog njenog slabo razvijenog bankarskog sistema, opadanju finansijskih platformi i slabe infrastrukture.

Danas, lokalni analitičari i istraživači napominju da je 40 procenata indijske populacije i dalje van banki.

Ogromna većina domaćinstava i pojedinaca u Indiji se ne oslanjaju na banke ili utvrđenje finansijske institucije u smislu da im poveravaju svoj novac iz nekoliko razloga.

Nedavno je demonetizacija nivčanica od 500 rupija i 1000 rupija koje je inicirala indijska vlada dovela do nacionalne finansijske krize jer su banke i bankomati ostali bez novca za dopunjavanje.

Od tada oba, i deo populacije koji veruju bankama i ovaj drugi, su se borili da dobiju novac za finansiranje svokodnevnih operacija i osnovnih potrepština.

Osim toga, istraživanja i firme za profesionalne usluge kao što su PwC su otkrili da do oktobra 2015. godine., 233 miliona Indijaca je imao pristup bankovnim računima. Prema indijskom Tajmsu, istaknutoj lokalnoj novini, Izveštaj Ujedinjenih Nacija je dalje pokazao da 43% odraslih u Indiji ne prave depozite ili povlačenje u bankama.

“Imam skoro 20.000 rupija ušteđenih tokom mnogo godina. Nikada nisam znao kako da radim sa bankama, pa nikada nisam ni imao račun. Nikada nisam ni imao potrebe za to, i sada sam zaglavljen sa svim tim kešom, ali ne mogu da ga koristim da kupim potrebštine. Imam neku ušteđevinju, ali sve u kešu kod kuće jer nisam znao kako da napravim depozit u banci”, rekao je profesionalac sa punim radnim vremenom koji živi u Indiji.

Tokom proteklih nekoliko godina, glavne Bitkoin menjačnice i servis provajderi u Indiji nisu bili sposobni da demonstriraju eksponencijalnu stopu rasta u smislu korisničke baze i dnevnog obima trgovanja. To je bilo samo početkom 2016. jer su Zebpay i Unocoin počeli da dostižu vrhove u njihovoj korisničkoj bazi i obimima trgovanja.

Jedan od ključnih faktora koji bi omogućio da indijska bitkoin industrija raste približno isto kao Kina, Južna Koreja i Japan je legalizacija bitkoina kao valute i kao zakonskog sredstva plaćanja. Centralne banke Filipina i Japana su nedavno legalizovale Bitkoin kao zakonsko sredstvo plaćanja da bi potpomogle svojim industrijama da rastu i da bi dozvolile svim potrošačima da koriste bitkoin.

Za bitkoin da bi postigao glavni stepen prihvatanja u Indiji, neophodna je legalizacija digitalnih valuta od strane lokalnih vlasti. Ako Bitkoin postane legalizovan do kraja maja kao što mnogi predviđaju i milioni novih korisnika iz Indije nastaju kao rezultat, cena bitkoina će najverovatnije opasti srednjoročno gledano.

Stoga, srednjoročno, učinak Japanaca, SAD-a i indijsko tržište treba smatrati kao razlog da se zadrži posmatranje bitkoina kao dobre investicije.