Refleksni pristup vlada širom sveta prema Bitkoinu i Blokčeinu ostavlja prostor za mnoga pitanja. Akcije regulatornih agenciija, prema toj novoj tehnologiji, pokazuju elemente panike i konfuzije.

Guverner Centralne banke UAE opovrgao je raniju izjavu vlade: “Sve virtualne valute i transakcije vezane za njih su zabranjene.”

Ne postoji zabrana Bitkoina

U izjavi za Gulf News objašnjavajući regulativu, guverner Centralne banke Al Mansuri, navodi:

“Ovi propisi ne pokrivaju “virtuelne valute”, koji su definisani kao bilo koja vrsta digitalne jedinice koji se koristi kao sredstvo razmene, mera vrednosti ili kao oblik sredstva očuvanja vrednosti. U tom kontekstu, ovi propisi se ne odnose na Bitkoin ili druge kriptovalute, menjačnice ili osnovne tehnologije kao što je Blokčein.”

UAE nije izolovan slučaj jer smo videli slične događaje u Nigeriji, gde je Centralna banka nakon savetovanja javnosti protiv ulaganja u digitalne valute, nekoliko dana kasnije poslala cirkularni zahtev bankama da nominuju kandidate za komisiju koja će provesti pravila i smernice koje će voditi Blokčein regulativu u Nigeriji.  

Prepoznat je određen broj razloga zbog kojih se vlast ponaša neodlučno prema Bitkoinu i Blokčeinu.

Cena bitkoina će odleteti do visina

Majkl Vogel, direktor Netcoinsa vidi neadekvatno razumevanje od strane zakonodavaca kao jedan od glavnih razloga za sporadičan preokret u položaju vlasti prema Bitkoinu.

“Ako su zabranjene sve kriptovalute, da li to znači da kompanijama neće biti dozvoljeno da koriste registar zasnovan na Blokčeinu i baze podataka?”, pita Vogel. “Šta je sa pametnim ugovorima ili digitalnom imovinom vezanom za Bitkoin Blokčein?”

Možda je iz perspektive vlade lakše da se zabrani nego da se reguliše ili možda shvate nakon toga da bi zabranu bilo teško ili nemoguće sprovesti.

Vogel ističe da su propisi ili nedostatak istih osetljivo pitanje i napor za one koji žele da koriste Bitkoin legitimno. On kaže da je na neki način pristup ‘sačekati i videti’ dobar za regulaciju, jer previše regulativa može ugušiti inovacije. Međutim, nedostatak pravne jasnoće, takođe, može otežati Bitkoin preduzećima da rade.

Vogel zaključuje:

“Postojalo je predviđanje o Bitkoinu da će postati svetska rezervna valuta do 2020. To bi cenu vinulo u nebesa, iako niko ne zna kolika će cena biti do 2020. godine.”

Vlast strepi

Sajmon Dikson, direktor BnkToTheFuture.com-a opisuje poteze vlade kao neodlučne.

Dikson kaže da prva reakcija vlasti obično otkriva određeni nivo emocionalne reakcije u vidu straha i panike. Stoga, njihova prva reakcija je najčešće refleksna.

On, takođe, objašnjava da ono što obično sledi (posle prve reakcije) je dalje istraživanje koje vlast neminovno dovode do zaključka da njihove banke žele da istražuju Blokčein tehnologiju - radni naziv za Bitkoin. Zatim su centralne banke shvatile da digitalne valute mogu da im pomognu u ratu sa gotovinom. Na kraju, vlasti rade suprotno od onoga što su najavile jer su shvatile da treba da tolerišu Bitkoin za ostvarenje svojih ciljeva, a to su stvaranje lošije verzije Bitkoina i podrška bankama da stvaraju sopstvene Blokčeinove.

Dikson navodi da taj razvoj nije novina u kripto-ekosistemu, već se pokazao kao obrazac širom sveta.

On dodaje:

“To je zabavno za gledanje. Prvo se desilo u SAD, zatim u Kini i sada je red na Afriku i Bliski istok.”