Cena Lajtkoina je u stalnom rastu od aktiviranja rešenja za problem malijabilnosti od strane razvojnog tima Bitcoin Core-a i problema skalabilnosti uvođenjem SegWit klijenta. Povećana tražnja za lajtkoinom od strane korisnika i investitora je naterala velike menjačnice u regionu da uvedu lajtkoin na listu digitalnih valuta sa kojima trguju.

 

Nedavno je Čarli Li, tvorac Lajtkoina i tehnički direktor u Coinbase-u, otkrio da je Bithumb, najveća južnokorejska menjačnica digitalnih valuta, integrisala punu podršku za trgovanje lajtkoinom. Gotovo odmah nakon objave Bithumb-a dnevni promet lajtkoina je porastao, sa oko 80 miliona na 174 miliona dolara. Osim toga, Bithumb se nametnuo kao treća po veličini menjačnica u svetu što se tiče razmene lajtkoina za samo nekoliko dana.

Na osnovu mnogih podataka o tržišnim kretanjima digitalnih valutu, uključujući i CoinMarketCup, Bithumb je zadržala svoju poziciju kao treća po veličini menjačnica lajtkoina na svetskom tržištu, sa udelom od 8,3% ukupnog dnevnog obima prometa. Bithumb-a je ekvivalent za 14,5 miliona Trenutno, ukupan obim trgovanja dolara, što je više nego BTC-e i Bitfinex.

Sa Itirijuma na Lajtkoin?

5. maja je objavljeno da je Južna Koreja zvanično postala najveće tržište razmene Itirijuma, uz promet od 105 miliona dolara što je 21% od ukupne tržišne razmene u svetu.

 

Cointelegraph pripisuje takav eksplozivni rast Itirijuma brigom lokalne zajednice u vezi problema skalabilnosti bitkoin mreže i hakerskim napadima na menjačnice. U stvari, nakon što je južno-korejska menjačnica Yapizon hakovana primećen je porast obima trgovanja altkoinima poput Ripple-a i Itera.

Džejk Kim, programer i istraživač iz Južne Koreje, smatra da je Lajtkoin počeo da privlači interesovanje lokalnih zajednica i investitora. Svoj stav opravdava značajnim povećanjem obima trgovanja Lajtkoinom na Bithumb-u.

Iako je teško generalizovati ukupan efekat podrške integraciji Lajtkoina na Bithumb-u cenovnom trendu Lajtkoina. Može se reći da su špekulanti postali veći optimisti u pogledu pristupa problemu skalabilnosti lajtkoin mreže i da su se pojavila inovativnija tržišta.