Centralna banka Irana je zabranila domaćim bankama i drugim finansijskim institucijama da imaju poslovne odnose sa kriptovalutama, navodeći zabrinutost zbog pranja novca koja je prvi put pokrenuta u cirkularu od decembra 2017. godine, prenosi Rojters u nedelju, 22. aprila.

Rojters prenosi navode iranske državne novinske agencije IRNA:

“Banke, kreditne institucije i menjačnice bi trebalo da izbegavaju bilo kakvu prodaju ili kupovinu ovih valuta ili preduzimaju bilo kakvu aktivnost kako bi ih promovisali.”

Radio Slobodna Evropa navodi dodatne detalje iz decembarskog cirkulara:

“Sve kriptovalute imaju mogućnost da se pretvore u sredstvo za pranje novca i finansiranje terorizma i generalno se mogu pretvoriti u sredstvo za prenos novca kriminalaca.”

Zabrana se pojavljuje nakon straha od mogućeg obnavljanja sankcija Sjedinjenih Država (12. maja), a nacionalna valuta rial je drastično depresirala. Rojters dalje izveštava da je Iran uništio svoje zvanične i otvorene tržišne kurseva i zabranio sve menjačke poslove izvan banaka, jer pokušava da podrži oslabljene finansijske institucije i zaustavi dalje padove valuta.

Iranski stav prema kriptovalutama je pooštren, naročito od februara, kada su lokalni mediji citirali nameru centralne banke da “kontroliše i spreči” ono što smatra “vrlo nepouzdanim i rizičnim” digitalnim valutama.

U isto vreme, mnogi su povezivali želju Irana za stvaranjem državne digitalne valute sa venecuelanskim Petro-om, kojeg mnogi vide kao odgovor na štetne međunarodne sankcije koje su nametnute Venecueli.