Centralna banka Rusije objavila je izveštaj 30. maja, navodeći da kripto imovina trenutno ne ugrožava globalnu finansijsku stabilnost pošto je globalni obim kripto transakcija veoma mali.

Istraživački rad navodi da umesto pojma "kriptovaluta" Odbor za finansijsku stabilnost predlaže korišćenje termina "kripto imovina", koja se može smatrati finansijskom imovinom zasnovanom na primeni kriptografije i tehnologije distribuiranog registra.

Prema izveštaju, kripto imovina ne predstavlja rizik za globalnu finansijsku stabilnost, jer je trenutni obim transakcija kripto imovine veoma nizak u odnosu na nivo globalnog finansijskog sistema. Prema izveštaju, veza ovog segmenta sa finansijskim sistemom je neznatna.

U članku se navodi da kripto imovina može predstavljati rizik za finansijsku stabilnost u slučaju daljeg rasta tržišta, velikog učešća maloprodajnih i institucionalnih investitora, banaka i drugih igrača na tržištu. Prema izveštaju centralne banke, visoka volatilnost cene kripto imovine onemogućava im da budu pouzdani standard vrednosti, sredstvo razmene i čuvar vrednosti.

Pored toga, u članku je prikazano nekoliko rizika povezanih sa ulaganjem u kripto imovinu, uključujući i nedostatak zaštite prava investitora, rizika na polju sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, nedostatak tržišne likvidnosti, operativnih rizika i korišćenja zajmova u cilju sticanja veće dobiti (leverage).

Ranije ovog meseca, ruska Državna Duma odobrila je prvo čitanje nove legislative za regulisanje kripto industrije. Zakoni definišu kriptovalute i tokene kao imovinu i postavljaju specifikacije za interakciju sa kripto tehnologijama i tehnologijama povezanim sa blokčeinom.

Prošle nedelje ruska banka Sberbank CIB i Nacionalni depozitar za poravnanje objavili su pilot program prvog zvaničnog ICO (inicijalna ponuda novčića) projekta u zemlji. Šef Sberbanke CIB Igor Bulantsev rekao je da banka smatra da je rusko tržište ICO-a "veoma obećavajuće", naglašavajući da su mnogi klijenti banke "zainteresovani za ovaj novi način prikupljanja sredstava".

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić