Ruska centralna banka smatra da je nacrt zakona o kripto regulativi dovoljno pripremljen da bude usvojen u proleće 2019. godine, izveštava 22. maja lokalna novinska agencija TASS.

Olga Skorobogatova, prva zamenica guvernera ruske centralne banke, izjavila je da banka očekuje da će kripto zakon "O digitalnoj finansijskoj imovini" (DFA) biti usvojen tokom prolećnog saziva skupštine 2019. godine u skladu s nalogom predsednika zemlje, Vladimira Putina.

Govoreći na nedavnom sastanku Parlamenta, Skorobogatova je tvrdila da DFA, kao i nacrt zakona o grupnom finansiranju (crowdfunding) i drugim zakonima vezanim za kripto, imaju "dovoljno visok stepen spremnosti" da budu usvojeni tokom prolećnog saziva.

Zvaničnik je takođe naglasio da su svi ti nacrti zakona "presudni za zemlju i da će omogućiti implementaciju novih projekata". Suprotno tome, ruski premijer i bivši predsednik Dmitrij Medvedev nedavno je izjavio da kripto regulacija nije prioritet za ruske vlasti zbog toga što je kripto „izgubio svoju popularnost“.

Predsednik Odbora za finansijsko tržište ruskog parlamenta pokazao je juče da su ruske vlasti morale da odlože drugo čitanje DAF-a zbog naređenja od strane Operativne grupe za finansijske akcije o pranju novca (FATF).

Dok je FATF obavezao Rusiju da donese zakone o važnim industrijskim terminima kao što su "kriptovalute" i "bitkoin (BTC)", ruska centralna banka je navodno uticala na zakonodavce kako bi izbegla uključivanje neke terminologije u zakon.

 

Pripremila: Majda Petrović