Filipinska centralna banka, Bangko Sentral ng Pilipinas (BSP), odobrila je prijave podnesene od dve nove kripto menjačnice, izveštava Business News World 6. jula.

Zamenik guvernera BSP-a Chuchi G. Fonacier navodno je rekao da su Virtual Currency Filipini, Inc. i ETranss akreditovane kao platforme, što im omogućava da pretvaraju filipinski pezos u virtualne valute. Ovim potezom, berze su se pridružile već operativnim berzama Rebittance, Inc., Betur, Inc. i BloomSolutions.

Centralna banka je prepoznala potencijal digitalnih valuta da obezbedi brže i jeftinije transakcije, ali ipak ostaju oprezni sa potencijalnim rizicima kripto volatilnosti, kriminalnom učešću i sajber sigurnosti.

BSP je prethodno razmotrio da li bi nove berze trebale da se registruju kao izdavaoci e-novca, jer nude usluge novčanika za svoje klijente. Fonacier je rekao da su u internim konsultacijama savetovani da budu protiv takvog zahteva u interesu pružanja efikasnijeg procesa registracije za nove igrače na tržištu:

"Sada, obrađujemo pravila...Ako vaš poslovni model ima deo koji koristi e-novčanik, onda postoji dodatni zahtev."

Veće za borbu protiv pranja novca će, prema izveštajima, početi da poštuje transakcije digitalnih valuta kao deo svojih širih napora da se zaustavi pranje novca. Preduzeća će biti obavezna da prijave pokrivene transakcije, kao i sve transakcije koje smatraju sumnjivim.

Prema Business World-u, tokom poslednjih nekoliko godina konverzije iz pezoza u digitalne valute značajno je porastao. U prvom tromesečju, iznos je bio oko 36 miliona dolara mesečno za transakcije u dve registrovane berze.

U aprilu je filipinska vlada objavila da će dozvoliti 10 blokčein i kripto kompanija da posluju u Kagajanskoj ekonomskoj zoni. Od kompanija se očekuje da će zaposliti lokalne stanovnike u zamenu za poreske olakšice. Kagajanska ekonomska zona će takođe zahtevati od kompanija da investiraju najmanje 1 milion dolara za dve godine i da plate do 100.000 dolara u naknadu za licence.

Komisija za vrednosne papire Filipina je u novembru prošle godine rekla da razmišlja o legalizaciji upotrebe digitalnih valuta u zemlji tako što će ih klasifikovati kao hartije od vrednosti. Ranije te godine, BSP je službeno prepoznao bitkoin kao legitimni način plaćanja.

 

Pripremio: Nenad Ćurčić