Centralne banke bi trebalo da ostave izdavanje digitalnih valuta korporacijama poput Fejsbuka i JPMorgan-a, prema blokčein i finansijskom partneru u PwC France, saopštava Forbes 22. marta.

Prema Paulin Adam Kalfon iz PwC France-a, centralne banke bi trebalo da se udalje od ideje izdavanja digitalnih valuta centralnih banaka (CBDC) dok velike korporacije prvo ne testiraju tokenizaciju fiat valuta.

Samo nakon što su kriptovalute “u potpunosti testirane od strane korporacija”, trebaju centralne banke da uđu u kripto prostor, tvrdi Kalfon, dodajući da će to smanjiti verovatnoću potencijalnog negativnog odraza na ekonomiju zbog centralne banke koja izdaje digitalnu valutu.

Kalfon je objasnila da centralna banka Francuske, Banka Francuske, možda nije najbolji entitet koji može da pokrene projekat za digitalne valute, objašnjavajući da banka radi pod Evropskom Centralnom bankom (ECB). Ona dalje izjavljuje:

“Očito je da bi projekat na nivou Evropske Unije bio veoma složen i zahtevan što se tiče rukovođenja, zahtevajući usklađivanje i politički konsenzus svih bitnih držalaca akcija od svake članice Unije.”

Sredinom februara, JPMorgan je najavio planove da pokrenu sopstveni kripto, JPM Coin, kako bi povećali efikasnost nagodbi. Nakon ovih vesti, izvršni direktor JPMorgan-a Džejmi Dimon, izjavio je da bi nova kriptovaluta kompanije mogla jednog dana imati korist za obične potrošače.

Glasine da Fejsbuk pravi sopstveni kripto, pojavile su se u decembru 2018. New York Times (NYT) je kasnije objavio članak u februaru, gde su tvrdili da vodeća društvena mreža razvija stejblkoin koji bi integrisao tri aplikacije Fejsbuka - WhatsApp, Facebook Messenger i Instagram.

U januaru, Bazelski komitet za bankarski nadzor (BCBS) izvestio je da 70% globalnih centralnih banaka istražuje pozitivne strane CBDC-a.


Pripremio: Marko Mihajlović