Uprkos značajnom porastu u kreiranju decentralizovanih kripto berzi (DEX) 2018. godine, njihovi centralizovani partneri nastavljaju da kontrolišu najveći deo globalnog obima trgovine. Ovaj nalaz je objavljen u godišnjem izveštaju o berzama kriptovaluta za 2018. godinu kripto-istraživačke organizacije TokenInsight, koji je Cointelegraph preneo 21. januara.

Izveštaj TokenInsight-a, koji je navodno analizirao podatke sa preko 400 globalnih kripto berzi, pokazuje da DEX čini samo 19% globalnog ekosistema razmene. Dalje, obim trgovanja na DEX-u iznosi manje od 1% od onih na centralizovanim berzama.

Global crypto exchange ecosystem analysis from TokenInsight

Globalna analiza ekosistema kripto berzi iz TokenInsight-a

Slaba statistika dolazi uprkos analizi TokenInsight-a da su DEX platforme dobile značajnu industrijsku snagu u 2018. Prema izveštaju, rast je rezultat razvoja u decentralizovanim protokolima za trgovinu i infrastrukturi, kao i onoga što se u izveštaju opisuje kao eksplozivan rast decentraliziranih aplikacija (DApps) na tržištu.

U izveštaju se naglašava da su centralizovane platforme „izazvane problemima nepropusnih pravila trgovanja, nepristrasnog skladištenja fondova i bezbednosti“, DEX nudi „uparivanje i likvidaciju aktive kroz pametne ugovore“, i omogućava korisnicima da ostanu pod njihovom kontrolom.

Veliki broj centralizovanih berzi su hakovane prošle godine, u izveštaju se tvrdi da industrija sve više prepoznaje prednosti bezbednosnog DEX modela.

Dok je statistika na duži rok jasno pokazala niske stope usvajanja DEX-a do sada, analiza 53 DEX kompanije - od kojih se većina zasniva na Itirijumu (ETH) i EOS-u (EOS) - otkrila je značajan porast obima transakcija u prvom kvartalu 2018., obim je navodno porastao za 195% u odnosu na četvrti kvartal 2017. Najviši pojedinačni volumen DEX u prvom kvartalu 2018. premašio je 400 miliona dolara, navodi se u izveštaju.

Međutim, posle trećeg kvartala 2018, obim trgovanja DEX-a je značajno opao - što je pad koji TokenInsight pripisuje pesimističnim objavama. Iako se ovaj trend osećao u čitavom ekosistemu, u izveštaju se tvrdi da su "do određene mere [...] decentralizovane berze bile osetljivije od centralizovanih prema ukupnom trendu smanjenja sekundarnog tržišta."

Kako je saopšteno, uprkos sve slabijim količinama povezanim sa padom tržišta, na tržištu berzi je objavljeno da je zabeležio rekordne obime trgovanja za 2018. godinu.

 

Pripremio: Nikola Mosurović