Centralna banka Indije, Reserve Bank of India (RBI), ranije je objavila svoj plan koji se odnosi na zabranu korišćenja kriptovaluta kao načina plaćanja na teritoriji Indije. Za razliku od kriptovaluta koje nisu dobile podršku centralne banke, blokčein tehnologija (koja stoji iza kriptovalute) je dobila istu.

Na konferenciji koja se održala u Mumbaju 6. novembra 2017., izvršni direktor centralne banke, Ganeš Kumar, nagovestio je da kriptovalutama kao što su bitkoin i itirijum neće biti dozvoljeno da se legalno koriste širom zemlje.

"Naš trenutni stav vezan za bitkoin je taj da se neće koristiti za bilo kakva plaćanja i nagodbe... ipak, tehnologija koja se nalazi u osnovi kriptovaluta nam je veoma interesantna."

Simpatije prema blokčein tehnologiji

Uprkos odbacivanju ideje kriptovaluta, centralna banka vidi potencijal koji leži u tehnologiji koja se naziva blokčein, a koja predstavlja ono što daje snagu kriptovalutama. Kumar je naznačio da ta tehnologija pokazuje veliki potencijal u finansijskom sektoru.

Kao dokaz velikog potencijala blokčeina, nekoliko banaka u Indiji, poput ICICI banke, Kotak mahindra banke, Aksis banke već koriste blokčein u takvim zahtevima kao što su transakcije u inostranstvu i međunarodne doznake.

Postojeća tržišta kriptovaluta u Indiji

Tržište kriptovaluta predstavlja samo mali deo finansijskog sektora zemlje. Kriptovalute se javljaju najčešće kao opcije investiranja. Najznačajnija kriptovaluta se koristi kao način plaćanja tek u nekoliko restorana, a nekoliko menjačnica kriptovaluta pruža korisnicima mogućnost da ih koriste kao sredstvo plaćanja prilikom kupovine knjiga i bioskopskih karata.

Međutim, moguća zabrana kriptovaluta u zemlji izazvala je negodovanja kod ljudi koji se bave trgovinom isth. Bitkoin menjačnica Zebpay se oglasila i naznačila da će pokušati da obrazuju ljude iz vlade, a tema bi se odnosila na kriptovalute.

"Trudićemo se da i dalje idemo u pravcu edukacije vlade po pitanju kriptovaluta. To može da bude korisno za zemlju jer bi time ona mogla da postane finansijski-tehnološki centar, povećali bi se finansijski tokovi, a ima i nekoliko drugih koristi od toga."


 

Pripremio: Miodrag Radonjić