Centralna Banka Kenije upozorila je javnost na bitkoin i druge digitalne valute, navodeći da nisu zakonsko sredstvo plaćanja i da nisu pravno regulisani. Korisnici bi zbog toga trebali da odustanu od transakcija u bitkoinima i sličnim kriptovalutama.

Skoro da ne postoji više nijedna zemlja na svetu čija centralna banka nije pozvala na oprez pri korišćenju kriptovaluta. Sada se i Kenija pridružila klubu prestravljenih bankara. “Domaći i međunarodni servisi transfera novca u Keniji su regulisani aktom Centralne Banke Kenije. U tom smislu, nijedan entitet nije licenciran da nudi transfere novca u Keniji koristeći virtuelne valute, kao ni bitkoin“, objasnila je banka u saopštenju.

Naravno, banka koristi istu retoriku – “Ne postoji zaštita pri transakcijama, postoji mogućnost za kriminalne aktivnosti, pranje novca, finansiranje terorizma...“

“Ovakva upozorenja su uvek zabavna, jer se ponašaju kao da je njihovo vlastito monopolističko zakonsko sredstvo plaćanja uzor sigurnosti i stabilnosti, dok istovremeno ignorišu realne potrošačke prednosti bitkoina,“ rekao je Džon Matonis, bivši izvršni direktor Bitkoin Fondacije za Cointelegraph.

“Kao valuta koja je najzaštićenija od falsifikovanja, Bitkoin štiti potrošače od rizika da prime falsifikovana sredstva u trgovini, što nastavlja da muči svetske emitere novca“, dodao je Matonis.

1 bitkoin trenutno vredi oko 45.300 KES (Kenijski Šiling).