R3 i Centralna banka Singapura (Monetarni Autoritet Singapura – MAS) sklopili su partnerstvo kako bi kreirali tehnološki centar za distribuirani registar koji će Singapur postaviti na vodeću poziciju finteh oblasti u Aziji.

Postavljanje Centra

MAS će sarađivati sa R3 kako bi razvili i implementirali blokčein u finansijske institucije. Obe kompanije imaju za cilj da promene finteh oblast sa efikasnim, transparentnim i jeftinim rešenjima koje mogu unaprediti sigurnost transakcija.

Sopnendu Mohanti, CFO MAS-a, je izjavio:

“Praktična rešenja istraživanja distribuiranih registara i blokčeina počinju da budu i realizovana. MAS je zadovoljan što ima priliku da sarađuje sa internacionalnim konzorcijumom poput R3 na kreiranju i sprovođenju eksperimenata koji će informisati i ohrabriti usvajanje novih tehnologija.“

Centar će biti postavljen u Singapurovom Centralnom Poslovnom Distriktu. To će biti poslovni centar za regionalne partnere R3 grupe, kao i za eksperte i tehnologe.

Singapur i blokčein

U Singapuru već postoje brojne bitkoin i blokčein kompanije, uključujući DXMarkets, DigixGlobal i Ripple Gateway, koje rade na razvoju blokčein tehnologije.

IBM je takođe otvorio Blokčein Inovativni Centar u Singapuru.

Tim Grant, CEO R3 Lab-a je rekao:

“Počastvovani smo što imamo priliku da zajedno sa MAS-om postavimo Singapur kao najveći globalni finteh čvor.“

Singapur ima poslovno okruženje slično Hong Kongu i privlačan je za mnoge finansijske institucije i kompanije.

Jošio Tomi, šef trgovine u Senđo Grupi, je izjavio:

“Singapur je izgradio zavidnu poziciju vodećeg azijskog finteh centra. To je inovativni ekosistem sa velikim slivom talenata. Takođe je okruženje pogodno za poslovanje i stoga je očigledno poželjna lokacija za postavljanje štabova za globalne operacije.“