Centralne banke sveta traže pomoć od svojih Vlada u stimulisanju globalne ekonomije, dosadašnji pokušaji nisu bili delotvorni.

Na trodnevnom godišnjem Jackson Hole Economic simpozijumu u Vajomingu, čelnici američkih Federalnih Rezervi, Banke Japana, i Evropske Centralne Banke su se sastali kako bi razmotrili načine za ispunjavanje aktuelnih ekonomskih izazova.

Postoji konsenzus da im je potrebna pomoć. Bez dodatnih intervencija Vlade, centralne banke ne bi mogle same da spasu globalnu ekonomiju putem monetarne politike.

Hoze Rodrigez, potpredsednik za isplate menjačnice kriptovaluta iz Meksika - Bitso, je izjavio:

“Davanje moći nekome da kontroliše odluke o vašem novcu, prihodima, štednji, a time i kontroli nad vašim životom i budućnosti je velika odgovornost. Način na koji Vlada upravlja ekonomijom koristeći vrlo ograničen broj ljudi je rizično.”

Centralizovano bankarstvo nije odgovor na ekonomske probleme

Dok su čelnici vodećih centralnih banaka u svetu razmatrali sopstvena ograničenja u podsticanju globalnog rasta tražili su dodatnu pomoć od Vlada. Da li to znači da su potezi centralnih banaka i monetarne politike vlada ispravno rešenje ili u stvari deo problema?

Suzan Tarkovski Tempelhof iz Bitnation-a smatra da je centralizovano bankarstvo problem samo po sebi i da dalje intervencije Vlada neće biti rešenje za mane globalne privrede.

Ona navodi:

“Centralni bankari su deo problema zbog nastojanja da kontrolišu valute, inflacije i zagušivanja tržišta. Jedini način da potrošači steknu poverenje je podsticanjem ekonomije i uzdržavanjem od intervencionizma Vlada. Ekonomije se mogu podići uprkos Vladinim uplitanjima, putem P2P slobodnog tržišta tehnologija kao što su kriptovalute i enkriptovane komunikacije.”

Bitkoin uspeva gde centralne banke ne mogu

Prema Rodrigezu, molba za pomoć centralnih banaka predstavlja njihovu nesposobnost da pravilno pomognu razvoju zemlje i da bitkoin može da obezbedi efikasna finansijska rešenja na koja banke nemaju odgovor.

On navodi za Cointelegraph:

“Ekonomskom upravljanju putem centralnih banaka nedostaje transparentnost i demokratsko odlučivanje. Bitkoin i kriptovalute su kreirale transparentna, snažna, demokratična, finansijska i ekonomska rešenja koja će nastaviti da se razvijaju i stvaraju pravu finansijsku inkluziju širom sveta. Oni će postići konačan cilj: da privreda raste, da stimulišu privredne aktivnosti, omogućiće trgovinu i mogućnost izbora sistema i valuta. To su ciljevi svih zemalja i centralnih banaka.”