Homero Joshua Garza, izvršni direktor američke kripto kompanije GAW Miners, osuđen je na 21 mesec zatvora zbog prevare investitora, izveštava lokalna novinska agencija Hartford Business u četvrtak, 13. septembra.

Garza je dobio presudu u saveznom sudu u Hartfordu, nakon što se izjasnio o krivici za plaćanje nadoknade u vezi sa kreiranjem i prodajom skem koina "PayCoin" (XPY).

Umesto da služi prvobitnu kaznu od 20 godina, Garza će se prijaviti 4. januara 2019. godine na odsluženje kazne i biće zatvoren do 2021. godine, sa dodatnim trogodišnjim nadzorom oslobađanja, uključujući i šest meseci kućnog pritvora.

Pored vremena provedenog u zatvoru, bivši generalni direktor GAW Miners će morati da povrati restituciju od 9,2 miliona dolara investitorima, što je približni iznos finansijske štete nastale devetomesečnom kripto prevarom.

Osnovana 2014, GAW Miners je firma koja se specijalizovala za proizvodnju, snabdevanje i prodaju specijalnog hardvera za kripto rudarenje. Kompanija je zatvorena 2015. godine, nakon navoda o funkcionisanju Ponzi šeme, nakon čega je usledila tužba u 2016. godini.

Dok je GAW Miners navodno "garantovao" investitorima 20 dolara za PayCoin, najviša XPY cena je iznosila 15,92 dolara, prema CoinMarketCap-u.

Krajem avgusta optuženi je bivši vlasnik kripto berze Aleksandar Vinik i podvrgnut "lažnom" ispitivanju od strane francuskih tužilaca u grčkom sudu. Nakon dugotrajne pravne bitke i nekoliko nižih sudskih odluka, grčki Vrhovni sud je na kraju odlučio da ekstradicira Vinika Rusiji.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić