Džerald Koten, nedavno preminuli generalni direktor velike kanadske kripto berze QuadrigaCX, sačinio je testament 12 dana pre svoje smrti, piše Blumberg u utorak, 5. februara.

Prema dokumentima koje je Blumberg dobio, Koten je potpisao svoju poslednju volju i testament 27. novembra 2018. godine. Spomenuo je svoju ženu, Dženifer Robertson, kao jedinog korisnika i izvršioca svoje imovine.

Blumberg je saznao da će Robertsonova naslediti nekoliko imanja u Novoj Škotskoj, gde je par živeo, u Kelovni i Britanskoj Kolumbiji, kao i automobil marke Leksus, Jeanneau 51 jahtu, avion i njegove dve čivave.

Kanadska kripto berza QuadrigaCX se suočila sa finansijskim teškoćama jer je njen izvršni direktor Džerlad Koten navodno umro od komplikacija kao posledica Kronove bolesti u decembru 2018. godine.

Prema izjavi od januara koju je dala Robertsonova, Koten je bila jedina osoba koja je imala pristup QuadrigaCX novčanicima, a pritom nije ostavio nikakve lozinke. Broj oštećenih korisnika je preko 100.000, sa izgubljenih oko 250 miliona kanadskih dolara (190 miliona USD) u kriptovaluti i fiatu.

Blumberg izveštava da je nekoliko korisnika QuadrigaCX-a unajmilo advokate kako bi pokrenuli postupak kako bi dobili sredstva, ali je napomenuo da je sud oslobodio berzu od optužbi za period od 30 dana.

Kotenova smrt izazvala je kontroverze u kripto zajednici, s tim da su neki klijenti tvrdili da je lažirao svoju smrt da bi ukrao njihova sredstva. Međutim, kasnije je otkrivena potvrda o smrti, koju je izdala Direkcija za ekonomiju i statistiku vlade Radžastana, Indija, u kojoj se navodi da je Džerald Vilijam Koten umro 9. decembra.

Kako je ranije preneo Cointelegraph, advokat kojeg odredi sud će dobiti šifrovani laptop - koji navodno sadrži kripto rezerve - od predstavnika QuadrigaCX-a. Štaviše, advokati kripto berze razmišljaju o prodaji kompanije kako bi pokrili dugove, kao što je otkriveno u sudskom postupku koji je održan 5. februara.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić