Pomislili biste da centralizovane bankarske sile, praktično sa zakonskim pravom da štampaju novac za sebe, imaju sredstava da budu na samom vrhu svih oblika tehnologije. Ipak, međubankarskim transakcijama su potrebni dani da se izvrše, debitne kartice su načinjene od iste plastike kao i one iz 70-ih godina prošlog veka, a banke ni danas nisu u stanju da izvrše internu transakciju u realnom vremenu.

Onda se desila smešna stvar. Toj stvari su se smejale bankarske glavešine, a onda je svetski bankarski kadar uvideo kako će se finansijsko poslovanje obavljati u 21. veku i bankari se više ne smeju. Oni polako uče da je osnovna tehnologija bitkoina daleko naprednija i korisnija od svega što oni nude, pa su počeli da je primenjuju. Četiri velike banke su najavile da stvaraju sopstvene kriptovalute nalik bitkoinu i da će iskoristiti bitkoin tehnologiju poznatu kao blockchain. Evo kako će raditi.

Kao da je 2009. godina ponovo

Mega banke na čelu sa UBS, uključujući i Dojč banku, Santander i BNY Mellon stvaraju ono što one nazivaju “novčić za poravnanje”. Novčić je nalik bitkoinu po tome što je čisto digitalan po načinu nastanka, radi na blockchain-u, može dovesti do velike uštede u vremenu i troškovima koja je pre upotrebe ove tehnologije bila nezamisliva.

Julio Faura, šef R&D i Inovacija u Santander-u, kaže za Financial Times:

“Danas je, trgovina između banaka i institucija teška, dugotrajna i skupa, zbog čega svi mi imamo odeljenja za poravnanje . Svrha ovoga je da proceduru pojednostavi i učini efikasnijom.”

Bankarski bitkoin nije bitkoin

Avaj, i razlike od bitkoina su vredne pomena. Očekuje se da će ovaj novčić raditi na zatvorenoj međubankarskoj mreži, što će ograničiti sposobnost inovacija iz sveta punog programera. Nije za javnu upotrebu, ne očekuje se da će mu vrednost rasti sa vremenom i nema ograničenu ukupnu količinu. Njegov cilj će biti optimizacija i pojednostavljenje internih bankarskih funkcija i transfera. Banke sada žele da iskoriste blockchain tehnologiju za ubrzavanje sistema back-office poravnanja i oslobode milijarde u kapitalu koji su zarobljeni pri trgovini na globalnom tržištu.

Hajder Džefri, šef Fintech inovacija u UBS-u, kaže:

“Potrebna je forma digitalne gotovine na distribuiranim registrima kako bi se maksimalno iskoristile ove tehnologije. To bi nam omogućilo da skratimo vreme koje su zahtevale postojeće procedure, poput isplate. Time se oslobađa kapital zarobljen tokom procesa.”

Da li će banke uspeti?

Pitanje je kad će se kriptovalute naći u zatvorenim bankarskim mrežama u vašoj blizini? Ishod ovog projekta će biti rešen kroz bezbroj centralizovanih bankarskih pravila i propisa, koristeći činjenicu da će sistem zasnovan na blockchain-u biti lakši i mnogo transparentniji za regulisanje i praćenje. Ako sve bude u redu, komercijalno lansiranje koje je ograničeno i niskog rizika moglo bi biti najranije 2018. Godine.

Drugim rečima, koliko će biti potrebno bankama da kreiraju kakvu-takvu kopiju bitkoina? Biće potrebno skoro deset godina da četiri velike banke stvore ograničenu zatvorenu mrežu, manje sposobnu verziju globalnog, decentralizovanog, vrednog, šifrovanog i sigurnog kao što je bitkoin protokola koji je stvorila jedna osoba.