Švajcarski logistički gigant CEVA Logistics najavio je svoje učešće u IBM-ovoj i Maersk-ovoj novoj zajedničkoj blokčein platformi TradeLens u saopštenju za javnost od 10. avgusta.

Partneri su predstavili TradeLens, koji je ranije ove nedelje posvećen unapređenju transportnih lanaca snabdevanja. CEVA je rekao da je platforma "odgovorila na neiskorišćeni potencijal blokčein aplikacija u logističkoj industriji".

Direktor CEVA Ksavier Urbain je u saopštenju objavio da vide "visok potencijal" u TradeLense-u kao "pristup u realnom vremenu koji pruža svim partnerima u lancu snabdevanja", dodajući:

"To je veliki korak napredka uspostavljanju tržišnog standarda za blokčein rešenja."

CEVA, koja ima godišnje prihode od 7 milijardi dolara, jedna je od preko 90 organizacija koje dolaze sa kompanijom TradeLens, pri čemu kompanija nagoveštava da to uopšte nije bilo puno planova za blokčein. Saopštenje CEVA-a je izjavilo da su "druge inicijative u toku i trenutno se procjenjuju i očekuje se da će početi sa pružanjem rešenja u narednim mesecima."

Lanci za isporuke su dugo formirali fokus za pojednostavljenje kroz inovacije zahvaljujući blokčein tehnologiji.

Kao što je Cointelegraph ranije izveštavao, TradeLens je započeo kao pilot projekat u martu 2017. godine, dok su drugi programi od tada počeli da rade s ciljem korišćenja blokčeina za smanjenje troškova, papirologije i vremenskih okvira, a istovremeno poboljšavaju sigurnost.


 

Pripremio: Nikola Tasić