Studenti sada mogu bitkoinima da plate školarinu u Pragu, jer CEVRO Univerzitet prihvata uplate u bitkoinima. Univerzitet je među prvim univerzitetima na svetu koji se odlučio za ovaj korak, nakon Univerziteta u Nikoziji – Kipar, Drejper Univerziteta – Kalifornija, Univerziteta Kumbrije i Kings College – UK.

Prag je sedište jedne od najvećih i najinovativnijih kripto-zajednica na svetu. Prag je grad u kom je osnovan prvi pool i kreiran prvi hardware wallet. Prag je takođe dom ljudi koji su u svoja tela “ugradili“ čipove kako bi čuvali privatne ključeve.

Kursevi alternativnog bankarstva

Ima smisla što je CEVRO među prvim univerzitetima u svetu koji prihvata bitkoine. Profesor Josef Šima, rektor univerziteta, objašnjava šta ga je podstaklo na ovu ideju:

“Jedan od naših studenata nas je pitao da li je moguće platiti školarinu u bitkoinima. Pošto smo ranije održali nekoliko predavanja i konferencija o ovom uzbudljivom novom fenomenu, a takođe, imamo i kurseve koji se bave alternativnim monetarnim bankarstvom, slobodnim bankarstvom i kriptovalutama, to je stvarno bila laka odluka.“

Pomeranje granica

Prihvatanje bitkoina od strane univerziteta je veliki korak prema opštem priznavanju i ozbiljnoj akademskoj debati o njegovoj ulozi u društvu. Jedan od ciljeva škole je i diskusija o alternativnim pristupima. Profesor Šima se slaže:

“Univerziteti širom sveta predaju da se ne treba plašiti, da treba izaći iz komforne zone i inovirati, ali oni sami su često čvrsto konzervativni, žive od subvencija i gube korak sa napretkom. Danas, većina univerziteta ni ne zna za postojanje ovakve tehnologije. Mi smo uvek presrećni i kada pomeramo granice i kada nudimo studentima nešto što ne mogu naći na drugom mestu.“

Bitkoin uplate za master programe

Profesor Šima je rekao:

“Sada možete platiti školarinu za master program CEVRO Instituta u bitkoinima. Mi smo među prvim univeritetima na svetu koji nude ovakvu opciju svojim studentima.

Ne želimo samo da predajemo o lepotama tržišta, modernim tehnologijama i inovacijama, želimo da i mi sami budemo inovatori! Želimo da aktivno koristimo moderne tehnologije i nudimo našim studentima nove mogućnosti.“

Školarina u bitkoinima se obračunava na isti iznos kao i za tradicionalna plaćanja, na osnovu trenutne cene na bitkoin tržištu.