Komisija za trgovanje robnim fjučersima Sjedinjenih Država (CFTC) ima problema sa pronalaženjem Benjamina Rejnoldsa, koji je navodno odgovoran za kripto Ponzi šemu vrednu više od 140 miliona dolara.

Finansijske novine FinanceFeeds izvestile su 6. januara da je CFTC podneo zahtev Njujorškom okružnom sudu. Tačnije, regulator je podneo uručivanje postupka Rejnoldsu objavljivanjem u The Daily Telegraph-u i produžio za šezdeset dana vremenski rok do koga usluga mora biti uručena njemu i njegovoj firmi.

Velika bitkoin ponzi šema

Sredinom juna, CFTC je pokrenuo akciju protiv kompanije zbog navodne bitkoin (BTC) ponzi šeme od 147 miliona dolara. CFTC je protiv Rejnoldsa podneo zahtev gore pomenutom sudu zbog navodne prevare preko hiljadu investitora od najmanje 22.858 bitkoina.

U memorandumu koji je priložen ovom zahtevu, regulator navodno objašnjava da je pokušao da Rejnoldsu uruči na adresi koja je navedena kao njegova "adresa usluge" u dokumentima o osnivanju kompanije Control Finance, firme koja je upravljala šemom. Kada je pokušano da se uruči na adresu, otkriveno je da ona u stvari i ne postoji.

CFTC je takođe pokušao da uruči Rejnoldsu na jedinu poznatu adresu e-pošte povezanu sa njim i njegovom kompanijom, ali je dobio poruku o grešci koja ukazuje da se poruka ne može isporučiti. Regulator je od pogođenih investitora saznao da tužilaštvo okruga Ulsan u Južnoj Koreji takođe istražuje šemu, ali slično njima, nije uspela da kontaktira Rejnoldsa.

Prevare s kriptovalutama

Prevaranti već dugo koriste špekulativni entuzijazam oko kriptovaluta kako bi namamili i prevarili lakoverne investitore. Kako je izvestio Cointelegraph, oglasi za prevare s bitkoinom koji prikazuju ličnost Martina Levisa i dalje se pojavljuju na društvenim mrežama uprkos prethodnim naporima Levisa da spriječi takve ilegalne prakse.

Jedna posebno poznata prevara vezana za kriptovalute je OneCoin, koja je bila piramidalna šema od četiri milijarde dolara. Prevara je prvi put otkrivena u maju 2015. Međutim, postupci još uvek traju, a veb lokacija OneCoina ugašena je tek početkom decembra prošle godine.