Kriptovalute su jedna od najizazovnijih klasa imovine za Komisiju za trgovanje fjučersima roba sa dodatom vrednosti (CFTC), u skladu sa izjavom predsedavajućeg J. Kristofera Đankarla.

Upozorio je potencijalne investitore o rizicima vezanim za kriptovalute i ponude za ICO projekte.

Značajno partnerstvo

Predsedavajući CFTC-a izuzetno je pohvalio svoje kolege iz Komisije za hartije od vrednosti i menjačke poslove (SEC) za podizanje svesti i ohrabruje učesnike na tržištu i investitore da budu oprezni i "prepoznaju [svoje] rizike i zakonske odgovornosti" u kripto okruženju.

Đankarlo dalje navodi:

"Uvek sam govorio da su virtuelne valute drugačije od bilo koje vrste robe sa dodatom vrednosti sa kojim se CFTC u prošlosti bavio i znam da predstavljaju izazove i za SEC."

Đankarlo je potvrdio da su obe agencije u redovnoj komunikaciji u vezi sa digitalnim valutama i ICO projektima, naglašavajući stepen međuregionalne saradnje unutar američkog regulatornog okruženja. Dalje je pojasnio da njegova agencija ne može direktno da reguliše kriptovalute.

Komisija za hartije od vrednosti i  Komisiju za trgovanje fjučersima su osnovale i Zajednički CFTC-SEC Savetodavni komitet za nova regulatorna pitanja kako bi razvili preporuke o novim i tekućim pitanjima koja se odnose na obe agencije. Uspostavljanje Zajedničke komisije bila je jedna od 20 preporuka uključenih u izvještaj o usklađenosti agencija izdatih 2009. godine.

Trenutna regulacija kriptovaluta u SAD

U svojoj najnovijoj izjavi, Đankarlo dalje izjavljuje:

"Još u začetku, gotovinska tržišta i menjačnice bitkoina ostaju uglavnom neregulisana tržišta nad kojima CFTC ima ograničen zakonski autoritet."

U svojoj izjavi ove nedelje, predsedavajući SEC-a je rekao da ICO mogu potencijalno biti pozitivno sredstvo, ali se mora regulisati kako bi investitori bili sigurni - zadatak za koji se njegova agencija obavezala da preuzme u punoj snazi.


 

Pripremio: Nikola Mosurović