Predsedavajući CFTC-a: “Kriptovalute nisu kao ni jedna roba sa dodatom vrednosti koju smo do sada videli”

Kriptovalute su jedna od najizazovnijih klasa imovine za Komisiju za trgovanje fjučersima roba sa dodatom vrednosti (CFTC), u skladu sa izjavom predsedavajućeg J. Kristofera Đankarla.

Upozorio je potencijalne investitore o rizicima vezanim za kriptovalute i ponude za ICO projekte.

Značajno partnerstvo

Predsedavajući CFTC-a izuzetno je pohvalio svoje kolege iz Komisije za hartije od vrednosti i menjačke poslove (SEC) za podizanje svesti i ohrabruje učesnike na tržištu i investitore da budu oprezni i "prepoznaju [svoje] rizike i zakonske odgovornosti" u kripto okruženju.

Đankarlo dalje navodi:

"Uvek sam govorio da su virtuelne valute drugačije od bilo koje vrste robe sa dodatom vrednosti sa kojim se CFTC u prošlosti bavio i znam da predstavljaju izazove i za SEC."

Đankarlo je potvrdio da su obe agencije u redovnoj komunikaciji u vezi sa digitalnim valutama i ICO projektima, naglašavajući stepen međuregionalne saradnje unutar američkog regulatornog okruženja. Dalje je pojasnio da njegova agencija ne može direktno da reguliše kriptovalute.

Komisija za hartije od vrednosti i  Komisiju za trgovanje fjučersima su osnovale i Zajednički CFTC-SEC Savetodavni komitet za nova regulatorna pitanja kako bi razvili preporuke o novim i tekućim pitanjima koja se odnose na obe agencije. Uspostavljanje Zajedničke komisije bila je jedna od 20 preporuka uključenih u izvještaj o usklađenosti agencija izdatih 2009. godine.

Trenutna regulacija kriptovaluta u SAD

U svojoj najnovijoj izjavi, Đankarlo dalje izjavljuje:

"Još u začetku, gotovinska tržišta i menjačnice bitkoina ostaju uglavnom neregulisana tržišta nad kojima CFTC ima ograničen zakonski autoritet."

U svojoj izjavi ove nedelje, predsedavajući SEC-a je rekao da ICO mogu potencijalno biti pozitivno sredstvo, ali se mora regulisati kako bi investitori bili sigurni - zadatak za koji se njegova agencija obavezala da preuzme u punoj snazi.


 

Pripremio: Nikola Mosurović