Američka Komisija za trgovanje robnim fjučersima (CFTC) podigla je tužbu protiv dvojice optuženih za navodno lažno posredovanje u trgovanju bitkoina (BTC), prema zvaničnom saopštenju za javnost objavljenom u petak, 28. septembra.

Tužba CFTC-a, podneta u Okružnom sudu u severnom okrugu Teksasa, tereti dvojicu optuženih za vođednje dva lažne firme i dovođenje u zabludu javnost da ulažu u ugovore o deviznom poslovanju, kao što su forex, binarne opcije i dijamanti.

Prvobitni optuženi, koji se zove Morgan Hunt, navodno je iz Arlingtona u Teksasu i poseduje kompaniju “Diamonds Trading Investment House”. Drugi optuženi, Kim Hecroft  iz Baltimora, Merilend, navodno je vodio “First Options Trading”.

Prema saopštenju za medije, Hunt i Hecroft su oštetili najmanje dva investitora počevši od januara 2017. Optuženi su navodno ponudili da ulažu u trgovinu za beneficije svojih klijenata putem e-pošte i Fejsbuka.

Među ostalim optužbama, CFTC je spomenuo da optuženi predstavljaju istražitelja CFTC-a, kao i da koriste falsifikovane službene dokumente koji predstavljaju Generalnog branioca CFTC-a zvaničnim pečatom CFTC-a kao deo prevara. Dok CFTC nije u stvari uključen u bilo koju aktivnost koja uključuje naplatu poreza, prevaranti su kako su izveštavali predstavljali zvaničnike CFTC-a kako bi zahtevali lažno plaćanje poreza na kripto računima.

U žalbi sudu, CFTC traži odštetu za prevarene investitore, rasformiranje nezakonitih profita, građanske novčane kazne i trajne zabrane trgovanja i registracije, kao i trajnu zabranu daljeg kršenja propisa CFTC-a i Zakona o razmeni roba sa dodatom vrednosti.

Ranije ove nedelje, američki federalni okružni sud presudio je da je navodni lažni kripto token iz firme " My Big Coin Pay" bio roba sa dodatom vrednosti, koja je dovela slučaj u nadležnost CFTC-a.

Juče je još jedan američki finansijski regulator, Komisija za hartije od vrednosti i menjačke poslove (SEC), podneo optužnicu protiv međunarodnog trgovca hartijama od vrednosti 1pool zbog navodne ponude svopa tipa hartije od vrednosti finansiranog bitkoinom.


 

Pripremio: Nikola Tasić