Bivši predsednik američkog regulatornog organa Komisije za trgovinu fjučersima i opcijama (CFTC) Džim Njusom, predviđa da navodni kripto "balon" neće pući uskoro, preneo je Forbs (8. mart).

Prema Njusomu, nedostatak konkretnog regulatornog okvira utiče da se institucionalni investitori i dalje drže podalje od kripto tržišta. Bez jasnih regulativa i injekcije "velikog novca" koja bi usledila ukoliko se regulative donesu, "pucanje kripto balona" je malo verovatno - navodi Njusom za Forbs.

Komentari unutar i izvan kripto sektora su i dalje sukobljeni: da li je kriptovaluta balon i da li je ikada bila?

Njusom je komentarisao sa svoje nove pozicije centralnog savetnika američkih kreatora politike o kriptovalutama. Ove nedelje trebalo je da dostavi izveštaj zajedno sa bivšim predsednikom Komisije za hartije od vrednosti (SEC) Polom Atkinsom, ali je odloženo - izveštava Forbs.

Regulisanje kripto sredstava i poslova vezanih za njih ostaje glavna briga za sadašnjeg predsednika dve nacionalne agencije. Trentuna politika se fokusira na davanje prostora za rast sektora. Tokom zajedničkog sastanka o kriptovalutama 6. februara 2018. godine, Kristofer Đankarlo (CFTC) i Džej Klejton (SEC) su se uzdržali od strogih propisa, ali su odlučili da se obrati posebna pažnja na proizvode i usluge koji se pojavljuju kako bi bili u skladu sa postojećim američkim regulativama.

Nakon zajedničkog sastanka, tržišta su reagovala pozitivno pošto je Klejton odustao od svojih ranijih stavova.

Dalje dopune i detalji o međunarodnom regulatornom naporu za kripto regulativu će biti tema na predstojećem samitu G20 krajem ovog meseca.


 

Pripremio: Bojan Zečević