Komitet za tehnološko savetovanje američke Komisije za trgovinu robnim fjučersima (CFTC) vodio je diskusiju o kripto regulativi i o usvajanju tehnologije distribuiranog registra (DLT) tokom sastanka 27. marta.

Komitet je diskutovao o raznim izveštajima o kriptovalutama i DLT-u. Prvi govor je držao Piter Van Valkenburg, direktor istraživanja u Coin Center-u, koji je govorio o raznim mehanizmima konsenzusa.

Pričajući o ovoj temi, član komisije CFTC-a Brajan Kuintenc izjavio je da plan itirijuma da se prebaci od PoW na PoS algoritam otvara mnoga regulativna pitanja, uključujući mogućnost manipulisanja ili lažiranja registra.

Drugi izveštaj su prezentovali Katrin Trkla i Čarli Mils, članovi pravne radne grupe organizacije ‘American Bar Association’. Njihov govor se odnosi na nedavni izveštaj pod imenom “Digitalna i digitalizovana imovina: Federalni i državni pravni problemi.” U govoru, organizacija je pregledala trenutno stanje kripto i blokčein regulative u SAD-u, Malti, Švajcarskoj i drugim zemljama.

Komitet za tehnologiju distribuiranog registra i tržišnu infrastrukturu je predstavio svoj izveštaj o trenutnom stanju usvajanja DLT-a, kao i o potencijalnim primenama tehnologije. Njihov panel je takođe diskutovao o određenim sektorima gde bi smernice CFTC-a mogle da doprinose daljem razvoju DLT-a.

Komitet je takođe vodio diskusiju o izveštaju Asocijacije međunarodnih zajmodavaca i derivata (ISDA) o njihovoj nedavnoj objavi Zajedničkom modela domena 2.0 za kamatne stope i kreditne derivate. Razgovor je bio fokusiran na sposobnost digitalizacije finansijskih transakcija i automatizaciju procesa trgovanja, jer DLT postaje sve aktuelniji u prostoru derivata.

Kao što je Cointelegraph prethodno izvestio, tokom 2018. CFTC je zahtevao povratne informacije kripto zajednice kako bi bolje razumeli tehnologiju koja stoji iza itirijum blokčeina, kao i razliku između njega i bitkoina (BTC).

Kasnije je agencija dobila više od 30 javnih komentara, uključujući od blokčein konzorcijuma R3, neprofitne itirijum fondacije, američke kripto berze Coinbase i ErisX, kompanije za blokčein tehnologiju ConsenSys, kripto finansijska kompanija Circle i Weiss Cryptocurrency Ratings. Cointelegraph je prezentovao sažetak odgovora CFTC-u.
Pripremio: Marko Mihajlović