Nova studija Chainalysis-a otkriva da teroristi oplemenjuju svoje finansijske operacije koristeći kriptovalute.

Brže i šire finansiranje

Ranije danas, 17. januara, analitičari blokčeina su identifikovali Iz ad-Din al-Kasam brigade (AQB), Hamasov ogranak i naveli terorističku organizaciju, kao prvi potvrđeni slučaj terorista koji koriste kriptovalute kako bi pomogli svojoj aktivnosti. AQB je koristio veb stranicu za generisanje nove bitkoin adrese za svakog donatora za deponovanje sredstava. Na veb stranici se nalazi i video zapis sa uputstvima o doniranju sa maksimalnom anonimnošću. U poređenju sa sličnim ranijim kampanjama, AQB je prikupio više novca i prikupio više donatora i to za duplo manje vremena.

Kriptovaluta je i ranije bila povezivana sa kriminalom, uključujući Ponzi šeme i zločine iz mržnje. U drugim nedavnim istraživanjima, Chainalysis je pratio 2,8 milijardi dolara vrednih bitkoina od kriminalnih preduzeća do berzi. Preko 50% - 1,4 milijarde dolara vrednih bitkoina - prešlo je kroz vodeće berze Binance i Huobi.

Odgovor suda

Kriptografski omogućen zločin privukao je pažnju regulatora i vladinih zvaničnika koji bi želeli veći nadzor nad digitalnim valutama. Prošle godine, ministar finansija Stiv Mnučin, govoreći na skupu Radne grupe za finansijske mere (FATF), jasno je podržao globalni regulatorni standard koji će se boriti protiv kripto zločina:

„FATF će se pobrinuti da provajderi usluga virtuelne imovine ne posluju u sivoj zoni [...] To će omogućiti FinTeh sektoru u nastajanju da ostane korak ispred prevarantskih režija i simpatizera nedozvoljenih radnji...“

FATF, čijih 200 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, promovišu mere za borbu protiv finansijskog kriminala, sada zahtevaju da berze znaju više o klijentima i transakcijama. Nadamo se da će više podataka pomoći u prepoznavanju pranja novca i finansiranja terorizma u institucijama za razmenu kojima uglavnom nedostaje nadzor potreban za borbu protiv ovog rastućeg problema.

U izjavi za Chainalysis, Samjuel Lin iz Binance-a je rekao:

„Binance je posvećen uklanjanju finansijskog kriminala u kripto prostoru i poboljšanju zdravlja naše industrije. Nastavićemo da poboljšavamo našu KYC i AML tehnologiju, kao i alate treće strane [...] Jedna od naših glavnih vrednosti u Binance-u je zaštita naših korisnika…“

Binance, jedna od najvećih kripto berzi, prošle jeseni premašila je zaradu od milijardu dolara.