Istraživanje američke blokčein kompanije Chainalysis obaveštava da je samo 1,3% ekonomskih transakcija za bitkoin (BTC) došlo od trgovaca u prva četiri meseca 2019. godine, prenosi Blumberg 31. maja.

Niska brojka je navodno simptomatična za spekulativni trend na koji Bloomberg sugeriše da sprečava da kriptovaluta bude usvojena za plaćanje: budući da bitkoin i dalje pokazuje značajnu volatilnost, njegova priroda kao špekulativnog sredstva destimuliše korisnike da ga koriste kao jedinicu za potrošnju.

Akumulacija - ili hodl, sleng iz industrije - čini se da je u direktnom sukobu sa budućnošću kriptovalute kao zamenom za valute u fiat. Kim Grauer, viši ekonomista u kompaniji, predložio je:

"Ekonomska aktivnost bitkoina i dalje dominira berzanskim trgovanjem. Ovo sugeriše da bitkoinov glavni slučaj upotrebe ostaje spekulativan, a korišćenje bitkoina za svakodnevne kupovine još uvek nije stvarnost."

Bitcoin Activity by Category

Kao deo baze podataka, Chainalysis navodno prati pružaoce usluga kripto plaćanja kao što je BitPay, koji je navodno obradio 1 milijardu dolara za trgovce u 2017. i 2018. godini.

Podaci Chainalysis-a pokazuju da je aktivnost trgovaca za bitkoin na vrhuncu dok je bio u porastu - kao krajem 2017. godine, kada su trgovačke usluge dostigle najviši nivo od 1,5% ukupne bitkoin aktivnosti, pre nego što je pao na 0,9% u 2018. godini dok je tržište bilo u padu, a zatim porastao ponovo tokom ovogodišnjeg oporavka. BitPay rukovodilac Soni Sing je izjavio za Bloomberg da je kompanija primetila isti trend.

Između januara i aprila ove godine, transakcije vezane za berzu su ipak nastavile da čine 89,7% svih bitkoin aktivnosti - što je samo mali deo od 91,9% za celu 2018, pokazuju podaci Chainalysisa.

Ovog meseca, Coinbase, velika berza kriptovaluta u SAD-u objavila je da će Coinbase Commerce (procesor kripto plaćanja za trgovce) da počne da podržava Circle-ov stejblkoin USD Coin (USDC).

 

Pripremio: Nikola Mosurović