Komora za digitalnu trgovinu Token Alliance objavila je kolaborativni izveštaj o predloženim smernicama za "odgovoran rast" tržišta kriptovaluta, prema njihovom saopštenju za javnost 30. jula.

Komora za digitalnu trgovinu je grupa koja zagovara blokčein i kriptovalute, koju je osnovao Parijan Boring 2014. godine.

Dokument pod naslovom "Razumevanje digitalnih tokena: Pregled tržišta i smernice za kreatore politika i praktičare" razdvojen je na tri sekcije: regulatorni pregled tržišta digitalnih tokena u pet zemalja, principi za one koji distribuiraju digitalne tokene koji nisu namenjeni da budu hartije od vrednosti i ekonomska pokrivenost "globalnog pejzaža tokena".

Pol Atkins, generalni direktor Patomak Global Partners-a i bivši komesar Komisije za hartije od vrednosti i berze (SEC), izjavio je u saopšenju za medije da su potrebne smernice za pametnu regulativu koja "pogađa pravu ravnotežu između zaštite investitora i omogućavanja inovacija u ovom novom tehnološkom dobu",

"Smatramo da je važno objasniti jedinstvene atribute digitalne imovine zasnovane na blokčeinu, koji nisu strogo zasnovani na investicijama i pružaju smernice potrošačima, regulatorima i industriji."

Token Alliance je sastavljen od više od 350 međunarodnih članova iz blokčein i token industrije, kao i stručnjaka iz oblasti ekonomije i prava. U saopštenju se navodi da će smernice alijanse "verovatno evoluirati" kako se regulatorno okruženje razvija i ohrabruje čitaoce da komentarišu izveštaj preko GitHub-a.

U izveštaju se zaključuje napomenom da je ovo prvi deo serije za "otvaranje vrata kreativnog razmišljanja i razumevanja u tokenskom ekosistemu" i predlaže buduće teme od KYC/AML smernica do "hibridnih tokena" - onih koji su promenili formu kako ih ne bi više smatrali hartijama od vrednosti.

Na međunarodnom nivou, grupe i vlade su izradile svoje smernice za upravljanje tržištem kriptovaluta. U aprilu je japanska istraživačka grupa uspostavila smernice za regulativu za inicijalne ponude novčića (ICO), a litvanska vlada je takođe objavila svoje vlastite ICO smernice u junu.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić